Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un membru al CNA -Clarificarea aspectelor care țin de modul de difuzare a imaginilor cu persoane reținute sau în arest

ro

09 Jun, 2016 21:19 1788 Marime text
Valentin Jucan, membru al CNA, solicită Consiliului clarificarea aspectelor care țin de modul de difuzare a imaginilor cu persoane aflate în reținere sau arest, prevăzute în articolul 42 al Codului de reglementare a conținutului audiovizual, despre care spune că „nu au fost respectate și aplicate niciodată”.
 
Această silicitare vine în contextul în care, astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat, în dosarul Popovi contra Bulgariei, faptul că imobilizarea unei persoane în cătușe și plimbarea acesteia prin fața presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Convenției. În această speță a fost analizată procedura după care se poate înregistra video și difuza reținerea unei persoane, iar instanța europeană a apreciat că difuzarea acestor imagini reprezintă ingerință în dreptul la viață privată, drept consacrat de articolul 8 din Convenție, a menționat Jucan, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
 
„În acest context, formulez în nume propriu și solicit public CNA, clarificarea aspectelor care țin de modul în care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 42 din Decizia 220 a CNA nu au fost respectate și aplicate niciodată. Totodată, consider că posturile de televiziune au datoria de a citi cu atenție hotărârea Curții și de a-și însuși decizia acesteia, ținându-se cont de faptul că această măsură se constituie în precedent. Față de cele menționate, este de concluzionat faptul că România se poate situa în procese similare, cu atât mai mult cu cât actul justiției este, de prea multe ori, transformat în scandal mediatic cu scopul de a obține rating sau influență politică”, a declarat Jucan, notează romaniatv.net.
 
Articolul 42 din Decizia 220/24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual prevede: „(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”, conform aceleiași surse.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii