Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 20 septembrie 2015 Un general al armatei romane trecut în rândul sfinţilor

ro

20 Sep, 2015 04:53 1926 Marime text
Sfântul Eustatie a fost general al armatei romane din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul se numea Placid. Din viaţa sa aflăm că într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb.

Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului şi aude un glas de la Cruce: "Placide, pentru ce Mă prigoneşti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinsteşti fără să ştii, prin lucrările tale cele bune“. La puţin timp după această minune, Placid împreună cu soţia şi copiii săi, s-au botezat.
La botez au primit numele de Eustatie, soţia lui - Teopista, iar cei doi copii: Agapie şi Teopist.
După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulţumi şi aude din nou glasul Domnului care îi vesteşte că va lua moarte mucenicească.
Se retrage din armată pentru o vreme, dar revine la insistenţele împăratului Traian.
Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romană iese învingatoare avându-l conducator pe Eustatie. Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncaţi într-un cazan de aramă încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi şi nearse.
Sursa: CrestinOrtodox.ro



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii