Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cutremur mare poate apărea oricând

ro

11 Sep, 2012 17:38 2293 Marime text

cutremur.jpgSeismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040. Libertatea.ro a cerut opinia unui alt seismolog, care are o viziune diferită: cutremurul mare poate apărea oricând, iar România ar trebui să se pregătească temeinic.

"Părerile diferă şi pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte aceste predicţii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Şi, atenţie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape că nu trebuie să crezi în ele. Realitatea e că încă suntem departe de a face predicţii cu grad de eroare redus", spune, într-un interviu pentru libertatea.ro, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP).

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.

"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată. 

Citeşte întreg articolul AICI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii