Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un comisar de poliţie va fi cercetat sub control judiciar pentru luare de mită şi abuz în serviciu

ro

17 Mar, 2016 17:18 2490 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17.03.2016, față de inculpatul BACIU SIMION, comisar șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de:
          - luare de mită în formă continuată, (patru acte materiale),
          - abuz în serviciu în formă continuată, (două acte materiale).
 
          În ordonanţa procurorilor se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
          În perioada 29.05.2015 - 03.10.2015, inculpatul Baciu Simion, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite printre care suma de 200 lei și circa 6 mc de material lemnos.
Pretinderea și primirea banilor și a celorlalte foloase necuvenite au fost făcute de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau a unor acte contrare acestor îndatoriri, privind favorizarea unor candidați la examinarea practică în vederea obținerii permisului de conducere sau adăugării de noi categorii la acest document.
În două dintre cazuri, inculpatul Baciu Simion i-a promovat pe candidați în condițiile în care aceștia nu deţineau cunoştinţele practice şi abilităţile necesare pentru promovarea probei respective.
Acest lucru a avut ca urmare obținerea unui folos necuvenit pentru candidaţii respectivi (promovarea frauduloasă a probei practice) concomitent cu vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Baciu Simion trebuie să respecte următoarele obligații:
a)  să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b)  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c)  să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv activitatea de examinare a candidaților, la proba teoretică și practică, în vederea obținerii permisului de conducere și în vederea adăugării de noi categorii,
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
 
Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpatului Baciu Simion i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii