Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uite cum poți fi acuzat de evaziune fiscală dacă îți cumperi o mașină second-hand

ro

19 Aug, 2016 08:16 6220 Marime text
Ministerul de Finanţe a publicat primele rezultate ale „Operaţiunii Xenon“, ce îi vizează pe comercianţii de maşini de ocazie. Controalele inspectorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au relevat un prejudiciu provizoriu de aproape 30 de milioane de euro, pentru doar trei luni, scriu jurnaliștii de la Capital.ro.
 
Controlul DGAF a scos la iveală mai multe „deficienţe” ale celor 300 de firme verificate. Doar 19 dintre acestea au avut un comportament fiscal adecvat.
 
Mai mult de atât, oficialii din Ministerul Finanţelor avertizează cumpărătorii de maşini de ocazie care sunt atraşi de „chilipiruri” că „demonstrarea unei înţelegeri între aceştia şi persoanele de la care cumpără autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligaţiei de plată a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare în sarcina lor. Și chiar acuzarea de evaziune fiscală”.
 
Pe scurt, rezultatele preliminarii ale „Operaţiunii Xenon” arată că 67 societăţi (cca 30%) nu au fost găsite funcţionând la sediul social declarat, fiind iniţiate procedurile legale, inclusiv privind inactivarea fiscală a acesora. La alte 25 de societãţi, acţiunile de verificare continuă din cauza absenţei administratorilor, refacerea evidenţei contabile sau necesitatea unor alte verificãri suplimentare.
 
Principala deficienţã constatatã la restul societãţilor a fost aplicarea eronată a regimul marjei de TVA la vânzarea cãtre clienţii persoane fizice, fapt care a produs prejudicii (pentru perioada aprilie - iunie 2016) calculate doar pânã în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penalã, iar 55 de milioane de lei reprezintã prejudicii provenind din TVA şi impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizatã Inspecţia Fiscalã.
 
Conform DGAF „comerţul tradiţional a suferit multe modificãri, clientul final comandând autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupã de ”adusul maşinii la comandã”, fapt uşor demonstrabil prin plãţile efectuate în contul acesteia din urmã. Beneficiul este că nu va plăti TVA, preţul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primeşte conţine TVA românesc pe marjã,  mai mic uneori decât costul unei spãlãri a autovehicului, în loc sã fie calculat la întreaga valoare a maşinii, aşa cum prevede legea”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii