Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UE a stabilit pentru mâine termenul limită până la care Belgia își poate da acordul pentru CETA

ro

23 Oct, 2016 18:09 1491 Marime text
Uniunea Europeană a fixat pentru mâine seară termenul limită până la care guvernul federal al Belgiei își poate da acordul pentru încheierea Acordului UE-Canada (CETA), în caz contrar summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, pentru semnarea tratatului va fi anulat, a declarat duminică o sursă europeană, relatează Reuters și AFP.
 
Președintele Consiliului European Donald Tusk va discuta cu premierul belgian Charles Michel luni seara, a precizat sursa citată, astfel încât șeful guvernului canadian Justin Trudeau să poată decidă dacă va merge sau nu la Bruxelles pentru semnarea joi a acordului CETA.
 
În cazul în care Charles Michel nu îi poate da asigurări lui Donald Tusk că Belgia va fi în măsură să permită semnarea de către UE a acordului de liber-schimb, atunci summitul de joi UE-Canada va fi amânat fără a se stabili o nouă dată, cu toate că, a precizat sursa, nici UE nici Canada nu sunt dispuse să renunțe la tratatul la care lucrează de ani de zile.
 
După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia nu și-a dat încă acest acord.
 
Comisarul european pentru afaceri sociale Marianne Thyssen a declarat duminică că "speră" ca semnarea tratatului de liber schimb UE-Canada să aibă loc joi așa cum a fost prevăzut, în timp ce președintele Partidului Socialist francofon belgian Elio Di Rupo nu crede că acest lucru se va întâmpla.
 
"Sper că este vorba într-adevăr de câteva zile pentru a încheia (CETA) ... mă bazez pe deputații valoni, pe parlamentul valon, pe oamenii responsabili să facă un efort", a declarat comisarul belgian de origine flamandă pentru televiziunea belgiană RTL.
 
Ea a fost întrebată despre declarația făcută înainte de Di Rupo, fostul premier belgian și președinte al partidului din care face parte Paul Magnette, șeful guvernului din Valonia, care se opune acordului UE-Canada.
 
"Nu cred că este posibilă semnarea joi a CETA", a declarat mai înainte Elio Di Rupo la același post de televiziune.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii