Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei traficanţi de migranţi, reţinuţi

ro

25 Sep, 2015 13:51 1589 Marime text
La data  de 23.09.2015 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Dâmboviţa  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor OKOMBI REMY FERNAND OSCAR, PETRACHE ION şi NICULA MIHAI SANDU pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.
    În cauză există suspiciunea rezonabilă că  începând cu anul 2012, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat coordonat de către inculpatul  OKOMBI REMY FERNAND OSCAR, cetăţean congolez, grup ai cărui membrii, cetăţeni români şi străini (de origine africană) au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de cetăţenie congoleză şi de alte cetăţenii pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – statele vest europene (preponderent Franţa şi Belgia).   
 
    S-a reţinut că într-o primă fază,  membrii grupului procedau la introducerea „aparent legală” a migranţilor în România prin obţinerea de vize emise de oficiile consulare şi ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în România ori pentru participarea la diverse întruniri organizate pe teritoriul României.
 
    Ulterior intrării în România, migranţii erau cazaţi în diferite locaţii din Bucureşti sau în zonele limitrofe, iar în perioada de şedere membrii grupului întreprindeau demersurile necesare obţinerii documentelor de identitate româneşti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
 
    După obţinerea documentelor de identitate româneşti, falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport a migranţilor către vestul Europei.
 
    Astfel, o parte dintre migranţi erau  scoși din ţară, în mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a țării cu destinaţia Franţa și Belgia.
 
    Altor migranți, membrii grupului le achiziţionau bilete de avion pentru a se întoarce în țările de origine, cu escală în Franța.  În aeroportul de  escală, migranţii erau așteptați de către alţi membri ai grupului, care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez.
 
    Din documentarea activităților infracționale a rezultat că au fost introduși fraudulos în Franța, Belgia și alte state circa 30 de migranți.
 
    La data  de 23.09.2015, cu ocazia percheziţiilor efectuate  pe raza  judeţelor Dâmboviţa şi Giurgiu au fost găsite și ridicate mai multe documente, suma de  23.000 euro și o armă cu aer comprimat deținută ilegal.
 
    La data de 24 septembrie 2015 Tribunalul Dâmboviţa a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
 
    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie  judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizat Dâmboviţa, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti,  Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
 
    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.
 
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa.
 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii