Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei bărbaţi, trimişi în judecată pentru furt de arbori şi abuz în serviciu

ro

29 Oct, 2015 14:02 1299 Marime text
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Gheorghe Horj sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, Brăduţ Victor Gavriluţ  Cormoş sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Ovidiu Popescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în perioada aprilie - iunie 2012, inculpatul Horj Gheorghe, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a determinat, a înlesnit și a ajutat lucrătorii forestieri, angajați ai săi, să taie fără drept, de pe picior, din pădurea statului și a Primăriei Municipiului Vatra-Dornei, un număr de 354 arbori al căror volum total era de 603,319 m.c. și valoare totală de 123.266 lei, după care a sustras masa lemnoasă rezultată din tăierile ilegale. Valoarea prejudiciului creat depăşeşte de peste 50 de ori valoarea unui metru cub de lemn pe picior.
 
Inculpatul Cormoş Brăduţ Victor Gavriluţ, în calitate de fost tehnician de vânătoare, a marcat în plus un număr de 198 arbori cu un volum brut de 263 m.c. și o valoare de 18.673 lei și a depășit limitele subparcelei pentru care avea emisă delegația de marcare, a efectuat puneri în valoare deși nu a fost emisă nicio delegație de folosire a dispozitivului de marcat în aceste suprafețe. Astfel, a fost identificat un număr total de 322 cioate care prezentau amprenta ciocanului silvic circular de punere în valoare, volumul fiind de 550,656 m.c., cu o valoare totală de 112.993 lei (inclusiv T.V.A.). Prejudiciul total este de 813,65 m.c. în valoare de 131.666 lei.
 
În perioada mai - octombrie 2012, inculpatul Popescu Ovidiu, în calitate de fost pădurar, nu a raportat ilegalitățile constatate pe raza cantonului silvic gestionat, respectiv că inculpatul Cormoș Brăduț Victor Gavriluț a pus în valoare în mod ilegal arbori folosind ciocanul silvic de marcat circular; totodată, acesta nu a luat măsurile necesare asigurării pazei și nici nu a raportat sau sesizat superiorii sau organele de control cu privire la faptul că s-a exploatat ilegal masă lemnoasă care a fost sustrasă. Prejudiciul total în cauză se cifrează la valoarea de 153.088 lei.
 
Având în vedere necesitatea de a evita înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor imobile care pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune și a executării cheltuielilor judiciare, în cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului Horj Gheorghe, până la concurența sumei de 123.266 lei.
 
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii