Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trebuie să consumaţi mai puţine mezeluri şi carne!

ro

26 Oct, 2015 22:02 2365 Marime text
Specialiștii recomandă consumul de mezeluri și carne în cantități mici, ca urmare a evaluării publicate astăzi de Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene și carnea (cu excepția celei de pui și a altor păsări) ar putea fi la fel de nocivă.
 
Potrivit Agerpres, acest aviz nu schimbă radical recomandările făcute de diferite organisme ca Fondul mondial de cercetări împotriva cancerului (WCRF, Londra) sau Institutul național pentru cancer (INCa, Franța). Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne roșie pe săptămână și "foarte puține sau zero" produse procesate (cârnați, salam, pateu și alte mezeluri). Ideal ar fi totuși să nu se consume mai mult de 300 de grame de carne roșie pe săptămână.
 
Dr. Dominique Bessette de la INCa adaugă că cele 500 de grame de carne pe săptămână ar trebui împărțite în porții care să nu depășească 70-100 de grame: "Însă mezelurile nu ar trebui să reprezinte un aliment zilnic".
 
În ceea ce privește cantitatea de carne ce poate fi consumată fără riscuri, Centrul internațional de cercetări asupra cancerului (CIRC), autorul evaluării publicate astăzi, răspunde și mai prudent: "Riscul crește pe măsura cantității de carne consumate, însă datele disponibile pentru această evaluare nu permit stabilirea unui nivel de siguranță".
 
Potrivit mai multor specialiști însă, riscul suplimentar de dezvoltare a unui cancer de colon-rect legat de consumul de carne ar fi "scăzut". Astfel, în cursul vieții, șase persoane din 100 fac o formă de cancer de intestin, potrivit dr. David Spiegelhalter de la Universitatea Cambridge: "Dacă cele 100 de persoane ar mânca zilnic un sandwich cu bacon (circa 50 de grame), ar exista șapte cazuri de cancer în loc de șase, adică unul mai mult".
 
"În Australia se recomandă consumul a 65-100 de grame de carne roșie preparată de trei-patru ori pe săptămână", arată Kathy Chapman, președinte al Comitetului de nutriție și activitate fizică din cadrul Cancer Council of Australia.
 
Toți specialiștii sunt de acord că alimentația trebuie să fie variată și echilibrată, ceea ce presupune consumul de fructe și legume, de cereale complete care asigură un aport de fibre bune pentru intestin, scrie AFP.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii