Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 - Transport gratuit pentru studenţi,doar în programul de guvernare al PSD! Un student din Constanţa demonstrează că gratuitatea este doar o promisiune! (video)

ro

09 Jan, 2017 16:44 11695 Marime text
Una din dorințele studenților urma să fie dusă la îndeplinire de guvernul PSD, aceștia urmând să beneficieze de gratuitate pe CFR, conform OUG 2/2017, publicată deja în Monitorul Oficial. 
,,Guvernul a adoptat azi (vineri) o OUG prin care studenții beneficiază de gratuitate la transportul feroviar, nelimitat, indiferent de categoria de tren, la clasă a ÎI-a. Reducerea devine aplicabilă odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României.Luni am termen la Curtea de Apel București prin care am cerut să se acorde reducerea de 50% la elevi și studenți în mod corespunzător, nu vreo 25% cum se acorda până acum.

Un tânăr din Constanţa, student la Politehnica din Bucureşti se pregăteşte să se întoarcă la cursuri şi a mers la gară pentru a-şi procura biletele „gratuite”.
Aici, stupoare, lucrătorii CFR habar nu aveau de directiva Ministerelor Educaţiei şi Transporturilor. 
Cristian-Enache Zica şi-a povestit păţania pentru ZIUA de Constanţa. „Vă scriu cu referire la un aspect ce poate ( și trebuie) să devină o știre cu un impact semnificativ asupra celor petrecute recent cu privire la transportul gratuit feroviar intern pentru studenți conform cu OUG 2/2017. Mai jos aveți cele 2 înregistrări din Gara Constanța ce arată clar lipsa de transparență și pregătire la nivelul companiei de stat, CFR, pentru această măsură adoptată de Guvern.

Care este, de fapt, știrea pe care o propun? În urma știrilor pe care le-am văzut pe mai toate mediile de comunicare cum că studeții vor primi gratuitate la transportul feroviar, nu am crezut până nu am văzut ”negru pe alb”. Ei bine, vineri am văzut noua ordonanță dată de Guvernul Romnâniei, iar la art. 4 era specificat că vom primi reducere și nicio dată de intrare în vigoare. M-am documentat și am văzut că în lipsa unui termen specificat, termenul general de intrare în vigoare este 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Eram bucuros că nu voi mai fi nevoit să cheltui sume importante pe transport, mai ales că în anii precedenți am fost limitat la 24 de călătorii cu 50% reducere / an. Am ajuns astăzi în Gara Constanța pentru a-mi cumpăra bilet și am avut marea surpriză să aflu că eram chiar luat în glumă când încercam să explic că este dreptul meu și totul este în vigoare. Pe de altă parte, angajații companiei nici măcar nu știau de publicarea în Monitorul oficial. Trebuia să îmi dau seama de la început că orice minune nu ține mai mult de 3 zile...

Cu alte cuvinte, în vigoare este o lege, dar nu se aplică.
Întrebarea mea pentru administrație este: Dacă tot luați măsuri, de ce nu le puneți în aplicare conform termenelor? De ce mi se creează speranțe nefondate?
În final, am procurat bilete contra cost. Unul cu 50% reducere. iar celălalt cu numai 25% pentru că nu toate facultățile au dat studenților carnetul de cupoane înainte de finalul anului”.


Precizăm că am încercat să luam un punct de vedere şi de la directorul sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Constanţa, Gabriel Ţăranu. Acesta nu a putut fi contactat. În măsura în care ne va transmite un punct de vedere, îl vom face public.

UPDATE1: Directorul CFR Călători, Gabriel Ţăranu a contactat redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa şi a solicitat să primească sesizarea studentului pentru a putea formula un punct de vedere. Vom reveni.
 

UPDATE 2 Studenții vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar începând cu data de 1 februarie, a precizat astăzi ministrul Educației, Pavel Năstase, citat de Agerpres.

„Gratuitatea pentru studenți la trenuri intră în vigoare de la 1 februarie 2017. Călătoriile pe tren pentru studenți sunt gratuite începând cu 1 februarie”, a spus Năstase.



 Vă prezentăm şi înregistrările discuţiei studentului constănţean cu angajaţii CFR. Le puteţi asculta aici:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii