Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu vizitează astăzi nava Deepwater Champion, care forează în Marea Neagră

ro

05 Mar, 2012 13:19 1266 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu vizitează luni, de la ora 12,30, nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe 3 februarie, preşedintele Traian Băsescu i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, şi pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Cu acel prilej, şeful statului a spus că nu ar vrea să piardă ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care execută forajul în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, mai ales că a auzit că la bordul lui este o tehnologie ca în Star Trek.

Grupul petrolier Petrom, împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, a început forajul de explorare la sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, după cum informa Petrom la începutul lunii ianuarie.

Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. Forajul va fi executat de vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile.

Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

În perioada 2009 - 2010, Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 kilometri pătraţi din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generaţie - în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România. Deepwater Champion a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Vasul are o turlă dublă de foraj şi poate efectua simultan o varietate de operaţiuni, înregistrând o eficienţă crescută. Construit cu cocă dublă, vasul este autopropulsat şi capabil să îşi menţină poziţia în larg în condiţii de valuri de nouă metri şi la o viteză a vântului de 60 noduri (70 mile/h).

 http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/109239-Traian-Basescu-viziteaza-luni-nava-de-foraj-marin-Deepwater-Champion.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii