Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu i-a propus vicepreşedintelui executiv al ExxonMobil ca România să devină un hub regional în zona Mării Negre

ro

14 Mar, 2013 04:31 966 Marime text
 
Preşedintele Traian Băsescu a primit ieri, la Cotroceni, o delegaţie a companiilor ExxonMobil şi OMV - Petrom. În cadrul întâlnirii, preşedintele a fost informat de stadiul proiectelor celor două companii în cadrul consorţiului pe care acestea l-au format pentru lucrări de explorare offshore a rezervelor de la Marea Neagră. 
Textul comunicatului oficial al presedintiei:
Preşedintele Traian Băsescu, a primit miercuri la Palatul Cotroceni o delegaţie a companiilor ExxonMobil şi OMV - Petrom, condusă de vicepreşedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company, domnul Johnny L. Hall, şi de CEO-ul Petrom, doamna Mariana Gheorghe.
În cadrul intrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu a fost informat cu privire la stadiul proiectelor şi planurile de viitor ale celor două companii in cadrul consorţiului pe care acestea l-au format în vederea desfăşurării în comun a lucrărilor de explorare offshore a rezervelor de hidrocarburi de la Marea Neagră. 
În acelaşi timp, reprezentanţii celor două companii au vorbit despre importanţa acordată proiectului din blocul Neptun şi şi-au exprimat încrederea că vor obţine rezultate cât mai bune în urma lucrărilor desfăşurate.
Având în vedere proiectele pe care ExxonMobil şi OMV le vor dezvolta în zona Mării Negre, domnul preşedinte Traian Băsescu i-a propus domnului Johnny L. Hall să ia în considerare ca România să devină un hub regional pentru operaţiunie ExxonMobil si OMV - Petrom în zona Mării Negre.
Luna trecută, Romgaz a semnat cu OMV Petrom şi ExxonMobil un acord de opţiune de participare la operaţiunile petroliere din Marea Neagră, în perimetrul Midia. Prezent la ceremonia de semnare, premierul Victor Ponta a afirmat că acesta este un acord care oferă companiei Romgaz "posibilitatea de a achiziţiona 10% din beneficiile legate de exploatarea acestui bloc". 
Reamintim că în noiembrie 2008 ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variaza între 50 şi 1.700 metri.
În octombrie 2012, Consorţiul ExxonMobil şi OMV Petrom a cumpărat o parte din blocul Midia din Marea Neagră de la Sterling Resources
Sursa. Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii