Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4. Traian Băsescu despre cazul lui Mircea Băsescu - „Nu îl consider nevinovat. / Pentru că s-a amestecat în tărâţa asta, l-a mâncat porcul“ (LIVE TEXT)

ro

20 Jun, 2016 20:04 2397 Marime text
Fostul preşedinte, Traian Băsescu, spune că în week-end a fost la Constanţa, în vizită la cumnata sa. El spune că nu a fost în vizită la fratele său, pentru că trebuie făcut un program de vizite, dar a vorbit cu acesta la telefn. „Nu îl consider nevinovat pe fratele meu. Dacă justiia l-a condamnat, eu nu pot spune că este nevinovat, indiferent de ceea ce cred eu“, a afirmat acesta într-o emisiune la Romaniatv. „Nu contest hotărâre a Curţii de Apel. S-a băgat mult prea adânc într-o zonă în care nu avea ce căuta. Neglijenţele acestea se plătesc“, a adăugat acesta.

 Am spus categoric că nu voi contesta decizia justiţiei, indiferent ce cred eu. Eu sunt mulţumit într-un fel asupra a două aspecte. Că s-a demonstrat că am intuit corect. Momentul cu cele două filmuleţe date de Antena, când el vorbea de banii din sacoşă, Căpăţână restituia bani, iar hotărârea judecătorească văd că nu-i reţine nicio obligaţie de plată. Nici ca simplu cetăţean, nu doar ca fost preşedinte, nu contest hotărârea Curţii de Apel. Asta e şi bună ziua! S-a băgat prea adânc într-o chestiune în care nu avea ce căuta!

Eu nu am spus niciodată că nu e vinovat. Pe mine mă interesa implicarea mea în această poveste. Pentru că eu am fost în bătaia puştii.

A existat o declaraţie dată de Marian Căpăţână în faţa unui judecător, în măsura în care aceasta constituie o probă. Sub jurământ el declară aşa: "Acest moment s-a întâmplat în 2012. În fbruarie martie 2013 au continuat cu presiuni şi au căutat să inducă ideea că 300.000 de euro au ajuns la Traian Băsescu. A venit la mine acasă Anghel Florin şi a vrut să-mi dea 200.000 de euro. Mi-a spus că a primit de la Dan Voiculescu la el în birou un milion de euro din care voia să-mi dea mie aceşti 200.000 de euro. Mi-a spus că a fost contactat printr-un domn Cristian şi prin avocatul Pavel Abraham, iar pe ei nu-l mai interesează banii, numai să declar că o parte din bani au ajuns la domnul Traian Băsescu". E o declaraţie dată în faţa unui judecător, semnată de grefier, de avocat, de cel care a dat declaraţia.

UPDATE 4, ora 21.08

„Eu am avut două operaţii majore: una la coloană, una la tiroidă. Una am făcut-o la Viena, una în România. Au pus comisii peste comisii, se făcuse seară, eu amorţisem de la mijloc în jos. Într-una din comisii a fost un medic care a fost coleg de liceu cu soţia mea şi i-a spus, în salon, «să plece imediat la Viena, pentru că noi până mâine nu-l operăm, iar discul riscă să-i secţioneze oricând nervii». Eu dacă mă operau înainte să amorţesc, mă operam aici.

Eu dau scris că nu iese Marea Britanie din UE. Pentru că David Cameron şi-a atins obiectivul de a obţine reduceri la asigurări sociale. Dar Parlamentul trebuie să valideze prin lege referendumul, iar dacă ar trebui să modifice legile de aderare, nu o va face niciodată.

Meciul România - Albania a fost pentru mine sinteza stării poporului român. Echipa asta de fotbal nu a pus tot sufletul să apere culorile ţării noastre. Iar noi trebuie să ne obişnuim că nu trebuie să cerem altora să fie patrioţi. Noi trebuie să fim patrioţi“, a mai adăugat Băsescu.


UPDATE 3, ora 20.44

„Mihai Răzvan Ungureanu nu va fi ales niciodată. El poate fi numit. Nu poate aduna voturi, e bun să fie numit. E un băiat echipat intelectual, cu o cultură generală vastă, însă e acelaşi tip ca Predoiu. Sunt oameni valoroşi, dar ei trebuie numiţi, nu aleşi“, a spus fostul șef al statului.

„Nu cred că în România va mai fi cineva care să aibă curaj să ia o măsură care să reflecte demnitatea unui popor. În 2010, ajunsesem în situaţia în care nu mai puteam plăti salariile şi pensiile din veniturile pe care le aveam la bugetul de stat. Era criză economică. Şi de vreun an împrumutam bani să le putem plăti, iar datoria creştea continuu. Şi am judecat cum judecă o familie. Soţul şi soţia au un venit de 1000 de lei la un loc, să spunem. Dar ei au cheltuieli de 1500 de lei pe lună. Ce face o familie? Continuă să împrumute sau reduce cheltuielile? Atunci asta am făcut eu. PEntru că dacă creşteam în continuare datoria ajungeam în genunchi. Ajunsesem în genunchi, pentru că ne creditau pentru 3 luni şi ne luau dobândă de 8-9 la sută. Dacă ar fi fost la fel de demni băieţii ăia aseară, băteau Albania. Dacă se băteau cu demnitate pentru ţara lor. Eu atunci am considerat că nu mai trebuie să-i umilim pe români împrumutând bani de salarii şi pensii. În 2017 acest lucru nu mai este posibil şi vor împrumuta. Eu zic că şi anul acesta vom împrumuta. Dar, când toate veniturile tale le iei şi le canalizez spre a obţine voturi, şi măreşti salarii, ţi se întâmplă două lucruri: creşte deficitul de cont curent, creşte chiar galopant, şi stagnăm. Stagnăm pentru că aparent avem creştere economică generată de consum, dar România nu se dezvoltă pentru că tăiem banii de la investiţii. Degeaba întrebăm de ce nu avem autostrăzi, îndiguiri... Nefăcând aceste investiţii pentru că noi ducem banii la consum, nu o să reducem diferenţa faţă de ţările dezvoltate. Mărirea salariilor nu îmbunătăţeşte viaţa populaţiei câtă vreme nu se îmbunătăţeşte şi condiţia ţării. Este doar o iluzie de 2-3 ani“, a mai adăugat Traian Băsescu.


UPDATE 2, ora 20.32

„Dan Voiculescu ştia foarte bine că mai devreme sau mai târziu va răspunde pentru banii furaţi de la Crescent, de la statul român. Bani cu care a fost ajutat şi de jurnalişti cunoscuţi care aveau firme. Cred că ei nu vor fi vreodată atinşi pentru că între timp au devenit turnători la diferite instituţii şi au dobândit statut de persoane protejate“, a spus Băsescu la România TV.

„Cât timp voi face politică voi fi ţinta unora, cum ar fi puşcăriaşul Roşca Stănescu, care sunt duşmanii mei fără să le fi făcut ceva. Pe dl. Bolcaş nu l-am vrut judecător la CCR, pe dl. Abraham l-am trecut în rezervă deşi voia să mai rămână în serviciu. Ei nu pot să uite lucrurile astea, dar pentru mine nu au nicio valoare. Eu ştiu că am prevenit intrarea unuia cu mentalitatea domnului Bolcaş la CCR şi am trecut în rezervă un general asupra căruia planau dubii“, a mai adăugat fostul președinte.

„Nu mă tem de dosare, pentru că ştiu că nu am încălcat legea. De aici vine şi capacitatea mea de a mă bate. Dacă aş fi ştiut că am încălcat legea, mă opream. Ponta vorbeşte gura fără el (când spune că Traian Băsescu a dorit ca Adrian Năstase să aibă dosar penal - n.r.). Eu am văzut dosarul lui Adrian Năstase, plecase de la o declaraţie a lui Sergiu Sechelariu şi a unei doamne de la inspectoratul de construcţii. E pornit de la un prieten de-al lui, nu de la mine. Mie nu are de unde să mi se tragă nimic pentru că nu am făcut compromisuri nici măcar cu prietenii. Nu sunt un om care să aibă prea mulţi prieteni. La mine în casă au intrat extrem de puţini oameni şi înainte, şi în timp ce eram preşedinte, şi după ce n-am mai fost preşedinte“, a mai spus Băsescu.

„În timpul meu serviciile secrete au fost extrem de loiale în îndeplinirea obiectivelor pe care eu le-am avut ca preşedinte, cum ar fi NATO. Eu pot să spun că nu am fost, însă, sesizat, deşi familia Bercea îl sufoca pe fratele meu. E tot ce reproşez. Despre Hexi Pharma am spus că nu am primit vreo informare că diluează dezifectanţii. Dar între mine şi serviciile secrete au fost controverse consistente în timpul mandatelor.

Tot timpul mi-am dat seama că se întâmplă lucruri necurate în ţara asta. Şi în anul al 10-lea de mandat îţi dai seama de lucruri de care nu ţi-ai dat seama în primul an. Lucruri necurate erau semnalate zi de zi în presă. Ştiam asta şi înainte să ajung preşedinte. Campania mea a fost cu "ţepe în Piaţa Victoriei" şi cu "JAFO". Marea problemă e care sunt mijloacele să demonstrezi acele lucruri. Şi nu tu, ca preşedinte, ci cu instituţiile statului. Câţi ani îţi trebuie să scoţi justiţia şi serviciile de informaţii de sub influenţa politicului? SIE să nu mai fie utilizat pentru a plasa diplomaţi în străinătate... clientelă? Am reuşit! SRI nu l-am lăsat sub control politic, garantat, deşi l-am găsit pe şeful SRI umblând cu maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu“, a declarat Traian Băsescu.

UPDATE 1, ora 20.15
Fratele meu a greşit că s-a înrudit cu ei, că a vorbit prea mult cu ei, că le-a acceptat fără echivoc discuţiile despre un posibil ajutor. Bănuiesc că aici au fost problemele. Abia aştept să văd motivarea. Există filmare în care Izaura îi spune fratelui meu lasă că ne ducem şi ne luăm milionul din partea cealaltă. Dacă justiţia nu a constatat, degeaba am hârtiile astea. Şi nu a constatat pentru că probabil judecătorii au analizat şi multe alte elemente ale cazului, pentru că e un caz foarte vechi, din 2011-2012, şi s-au reconstituit lucrurile foarte greu. Eu nu pot să nu observ că de unde în fază iniţială declaraţiile familiei Anghel erau de multe ori contradictorii, pentru instanţă parcă erau trase la calapod şi s-au pus cap la cap.

E complicat, dar pentru că fratele meu s-a amestecat în tărâţa asta, l-a mâncat porcul. Eu nu am nicio tentaţie să contest hotărârea, deşi aş putea public să speculez foarte mult. PE mine mă interesează să clarific lucrurile pentru opinia publică. Poate şi judecătorii, având în vedere presiunea publică, au mers pe o pedeapsă foarte severă.

Din dosarul judecătoarei de la Slatina rezulta că 250.000 de euro au mers către doamna preşedintă a Tribunalului Slatina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii