Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie în lumea artei stradale A murit Regele Robbo, un veteran al fenomenului Graffiti (foto si video)

ro

09 Aug, 2014 07:16 3894 Marime text
Regele Robbo, a murit în vârstă de 44 de ani, la 31 iulie, scrie în ediţia de astăzi, telegraph.co.uk.
A unul dintre părinții fondatori ai scenei graffiti din Londra, dar a ajuns în atenţia marelui public în anul 2010, când a fost implicat într-un conflict cu alt artist stradal din Londra pe nume Banksy.

Robbo, care în întreaga sa carieră a optat pentru anonimat, s-a născut în Londra, la 23 octombrie 1969, într-o familie de muncitori.
S-a considerat un shinhead. Un skinhead este un membru al unei subculturi care provine în rândul tinerilor clasei muncitoare din Londra , Anglia , în anii 1960 și apoi s-a răspândit în alte părți ale Regatului Unit.

Ce este graffiti

Potrivit wikipedia.org, graffito (din italiană graffito, derivat din sgraffiare = a zâria), la plural graffiti este un termen din arheologie care desemnează o inscripție sau un desen executat fie cu pigmenți de culoare roșie, fie prin zgâriere, descoperite pe monumentele antice.
În prezent, graffiti este un termen general referitor la inscripții caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereți sau alte suprafețe publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop. Când este făcut fără consimțământul proprietarului, constituie vandalism (care este ilegal). Graffiti a existat încă din antichitate, în perioada Greciei antice și a Imperiului roman. Cu cât locul este mai privat, mai ilegal, cu atât este o performanță mai mare să îl facă. Din această cauză o să găsim o grămadă de graffiti-uri în stațiile de metrou/autobuz. Graffiti-ul nu e doar un simplu text ci este un desen care trebuie să fie cât mai complicat și mai diferit de altele. Fiecare graffitist/grup de graffitiști are tagg-ul său.(tagg-ul este un desen propriu pe care numai el/ei îl fac). Există și grupuri anti-graffiti (vedeți în fundul paginii) cum ar fi "Vandal Squad", care a făcut un program pe PC numit Graffiti Studio în care faci graffiti pe orice fără a mai "mâzgăli" pereții adevărați. Mai nou s-au făcut locuri speciale pentru graffiti dar aproape nimeni nu vine pentru că nu e ilegal.

Cuvântul "graffiti" din limba italiană este pluralul substantivului "graffito", deși forma de singular a devenit obscură și este folosită în istoria artei, cu referire la opere de artă realizate prin zgârierea desenului pe o suprafață. Ambii termenii englezești provin din italiană, cel mai probabil de la "graffiato", participiul trecut al verbului "graffiare" (a zgâria); "grafferii" antici își scrijeleau opera pe pereți, înainte de apariția spray-ului cu vopsea. Aceste cuvinte derivă la rândul lor de la grecescul γραφειν (graphein), care înseamnă "a scrie".
Nu există încă un echivalent românesc pentru graffiti în accepțiunea modernă a cuvântului, iar termenul englezesc nu este încă adaptat la limba română. Cu atât mai puțin diverșii termeni asociați cu acesta nu au o traducere clară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii