Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terra, în pragul unei ere glaciare?

ro

12 Jul, 2015 15:04 1518 Marime text
 
Terra ar putea trece printr-o scurtă perioadă glaciară începând din 2030, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici care se bazează pe un nou model de previzionare a activității Soarelui, informează slate.fr.

O nouă descoperire privind ciclurile solare prevede o încetinire bruscă a activității Soarelui în jurul anilor 2030, ipoteza fiind considerată ca foarte probabilă de autorii noului studiu, cercetătorii de la Royal Astronomical Society. Ipoteza se bazează pe un nou model al ciclurilor solare care a oferit previziuni de o precizie fără precedent privind modificările neregulate în activitatea Soarelui.

Modelul a fost calculat luând în considerare un efect de dinam produs de două straturi de materie care compun astrul, unul aproape de suprafață, iar altul în zona mai profundă, numită convectivă. Modelul prevede în prezent că cele două valuri vor avea efecte din ce în ce mai neregulate în timpul ciclului solar care va atinge punctul maxim în 2022, dar și în următorul, care acoperă deceniul 2030-2040, perioadă în care activitatea solară s-ar putea diminua cu 60%.

Terra riscă astfel să treacă printr-o scurtă perioadă glaciară, ca cea înregistrată între anii 1645 - 1715 (mica eră glaciară, în care a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre în emisfera nordică, perioadă care a fost precedată de multe decade cu temperaturi relativ ridicate).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii