Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodor Mărieş cere respectarea deciziilor CEDO

ro

23 Feb, 2016 17:27 1557 Marime text
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi că statul român este obligat să le plătească despăgubiri de câte 15.000 de euro unui număr de 17 cetățeni români care au reclamat instanței de la Strasbourg absența unei anchete efective cu privire la reprimarea violentă a manifestațiilor împotriva regimului comunist care au avut loc în decembrie 1989 la București și Reșița și în timpul cărora au fost uciși apropiați ai acestora, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CEDO.

Conform deciziei judecătorilor de la Strasbourg, cei 17 reclamanți vor primi câte 15.000 de euro drept despăgubiri pentru daunele morale suferite. Cei 17 români, grupați în cazul ”Elena Apostol și alții împotriva României”, sunt născuți între anii 1935 și 1985 și au domiciliile la Măgurele, București și Reșița.
 
Potrivit instanței europene, faptele invocate sunt similare celor din cazul ”Asociația 21 Decembrie 1989 și alții contra României”, înscriindu-se în același context istoric și referindu-se la aceeași procedură penală internă.
 
Președintele Asociației "21 Decembrie", Teodor Mărieș, a cerut, astăzi, într-o conferință de presă, instanțelor din România să respecte deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Mai mult, el i-a acuzat pe procurorii de caz că au închis abuziv dosarele Revoluției, susținând că aceștia ar fi "primit ordine dirijate".
 

"Eliberați-vă, recunoașteți că ați fost puși să trageți în popor și că ați fost instigați să duceți lupte pentru criminali  Azi avem o nouă decizie a CEDO. Este cred ultima pentru autoritățile române pentru a începe să facă dreptate victimelor Revoluției din decembrie 1989", a afirmat Mărieș.

 
Avocatul Antonie Popescu a arătat că decizia CEDO de astăzi este una care face referire la conduita pe care trebuie să o urmeze Parchetul General.
 

"Eu cred că această hotărâre CEDO înseamnă un avertisment pentru autoritățile judiciare din România având în vedere că procurorii militari au nesocotit două hotărârii ale Curții prin care s-a spus că faptele nu sunt prescrise. Este un demers cu succes, după ce Secția parchetelor militare a dat ordonanța de clasare. (...) Dosarul Revoluției trebuie redeschis și nu cred că un judecător de la ÎCCJ își permite, în 2016, fie el și sub influența serviciilor speciale, să mai sfideze Curtea Europeană", a declarat avocatul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii