Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxele notariale pentru românii care îşi dau casa în plată au fost reduse la jumătate!

ro

27 Jul, 2016 19:42 1904 Marime text
Ministrul Justiţiei a anunţat, astăzi, înjumătăţirea taxelor notariale pentru românii care îşi dau casa în plată. Anunţul făcut de Raluca Prună nu ar fi o noutate. Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR) a decis în unanimitate, pe la sfârșitul lunii mai, să reducă cu 50% onorariile pe care le vor percepe pentru cazurile de dare în plată. Anunțul fusese făcut de Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al UNNPR, care a explicat că această decizie a notarilor a fost motivată de situația ingrată în care se află cei care sunt nevoiți să recurgă la legea dării în plată, să rămână fără locuință și să plătească și impozit la valoarea datoriilor totale către bancă.
 
Reducerea de 50% a onorariilor notariale echivalează cu înjumătățirea taxelor pentru totalul datoriilor notificate. Practic, un nivel de 1% din total datorie de 150.000 de lei de exemplu, va fi taxată cu 0,5% (calculele sunt ipotetice - așteptăm grila de impozitare de la notari). În plus notificarea făcută printr-un notar se taxează cu 100 de lei în timp ce aceeași notificare de dare în plată făcută printr-un avocat costă 200 de lei.
 
Pe lângă taxele notariale însă, persoanele ce vor să dea în plată bunul achiziționat trebuie să achite și impozitul aferent veniturilor obținute din cedarea bunurilor imobiliare, anume valoarea datoriei avute către bancă.
 
Anunțul de astăzi al ministrului este aşteptat de datornici de două luni, atunci când a intrat în vigoare Legea care le permite să renunţe, în favoarea băncii, la locuinţa cumpărată prin credit.
 
„A fost semnat acest ordin săptămâna trecută, la sfârşitul săptămânii trecute, astfel încât a scăzut, astfel cum s-a agreat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici, cu 50% nivelul taxelor notariale care sunt legate de legea dării în plată”, a spus ministrul Prună.
 
Decizia de înjumătăţire a taxelor notariale vine după ce Ministerul Finanţelor a renunţat la impozitarea transferului proprietăţii. Legea dării în plată a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai, iar acum sunt aproape 2.400 de dosare pe mesele judecatorilor.
 
Potrivit digi24, câteva zeci de români au câștigat în prima înstanță, dar au fost și solicitări admise prin care bancherii cer trimiterea legii la Curtea Constituțională, pe motiv că acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii