Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înfricoşător Tancul nuclear care nu a luptat vreodată

ro

17 May, 2015 19:41 1698 Marime text
 
„Object 279” a fost unic şi fără competitori şi a devenit un simbol al războiului nuclear care nu a avut loc niciodată, se scrie într-o analiză efectuată de Evenimentul Zilei.  Cu o serie de caracteristici tehnice menite să neutralizeze reculul, tancul nuclear sovietic avea o formă elipsoidală cel puţin neobişnuită, menită să protejeze teribila maşinărie de valul de şoc generat de o explozie atomică, conform English Russia.
 
„Object 279” avea rolul de a înlocui tancurile sovietice T-10. A fost proiectat în 1957 de uzinele Kirov, conform cerinţelor armatei sovietice. Rolul său era cel de a penetra sistemele defensive inamice şi de a lupta în localităţile puternic ostile din teatrele de operaţiuni militare.
 
Tancul a fost echipat cu un tun M-65 de 130 mm şi o mitralieră 14,55. Prototipul experimental a fost lansat în 1959, însă armata sovietică a realizat, rapid, că tancul era mult prea scump pentru a putea fi produs, vreodată, în serie. În prezent, „Object 279” poate fi văzut la Muzeul de Vehicule Blindate din Kubinka, în apropiere de Moscova.


Sursa: evz.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii