Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Universitate Sute de persoane au manifestat împotriva construirii unei moschei la Bucureşti

ro

20 Jul, 2015 21:34 1338 Marime text
 
Peste 100 de persoane s-au adunat, în această seară, la Universitate, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de construirea unei moschei la Bucureşti. Protestatarii, predominant tineri, unii îmbrăcaţi în ii, s-au adunat în zona statuilor, fluturând steaguri naţionale şi purtând pancarte cu mesajul "Nu vrem mega-moschee în Bucureşti". Pe alte bannere era înfăţişat premierul Victor Ponta cu barbă şi scufie de imam sau cu un turban, mesajele fiind "Mându doar în timpul campaniei" şi "Ponta-turcitu, plagiator şi corupt". Printre manifestanţi s-au numărat şi mai mulţi membri ai organizaţiei Noua Dreaptă.
Liderii manifestaţiei au enumerat, la portavoce, revendicările protestatarilor: "Nu vrem o mega-moschee în Capitala României", "Vrem în schimb o dezbatere publică serioasă pe această temă", "Cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului", "Dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendul local daca sunt sau nu de acord cu construirea acestei moschei", "Cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee".
Printre protestatari, un preot ortodox, îmbrăcat într-o ie legată cu un brâu tricolor, a spus că nu e de acord cu construirea moscheii pentru că "bugetul actual al României nu permite o asemenea construcţie" şi "în momentul acesta ar fi mult mai utile şcoli sau spitale".
Un alt participant la manifestaţie, care s-a recomandat drept avocat, a anunţat că va ataca o eventuală autorizaţie emisă de primărie pentru construcţia moscheii. La finalul protestului, participanţii au spus "Tatăl nostru" şi s-au împrăştiat scandând "România!".
Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, un teren de 11.000 de metri pătraţi pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de statul turc. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.
În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii