Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse Mihnea Motoc a renunţat la postul de ministru după ce soţia sa a sesizat o incompatibilitate la CEDO

ro

24 Nov, 2014 21:35 1147 Marime text
Mihnea Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO, afirmă surse oficiale, citate de Mediafax.
 
Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.
 
În aceste condiţii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care îşi menţinea propunerea, şi i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru. Contactat de Mediafax, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.
 
Regulamentul CEDO stabileşte că un judecător nu poate fi parte a unui caz dacă are un interes personal în acea speţă, inclusiv prin intermediul soţului, părintelui sau altei rude apropiate, o relaţie personală sau profesională ori o relaţie de subordonare cu vreuna dintre părţi.
 
 Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituţională. În toamna anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, prin intermediul Guvernului.

Sursa: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii