Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SUA, pe lista Rusiei de "ameninţări la siguranţa naţională", pentru prima oară în istorie

ro

02 Jan, 2016 14:09 2236 Marime text
Statele Unite au intrat pentru prima oară în istorie, pe lista Rusiei de "ameninţări la siguranţa naţională", încă un semn al deteriorării puternice a relaţiei dintre cele două mari puteri, scrie Reuters. 
 
Documentul, parafat de preşedintele Vladimir Putin, îl înlocuieşte pe cel întocmit în 2009, parafat la acel moment de preşedintele Dmitri Medvedev, acum premier în Rusia. s
 
În documentul din 2009, nu se făceau referiri nici la Statele Unite, nici la NATO. 
 
Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat puternic după anexarea Crimeei, în martie 2014. Occidentul a acuzat atunci Rusia că susţine insurgenţii din estul Ucraianei. Moscova a respins categoric aceste acuzaţii. 
 
Ulterior, Statele Unite şi Uniunea Europeană au trecut la sancţiuni în mai multe domenii împotriva Rusiei. Ruşii au reacţionat cu restricţii de hrană şi produse provenind din UE. 
 
În documentul parafat de Vladimir Putin, la 31 decembrie 2015, se arată că Statele Unite şi UE au susţinut "o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina", ceea ce a dus la o divizare puternică în societatea ucraineană şi la un conflict militar. 
 
În document se mai arată că extinderea NATO în ţările vecine Rusiei reprezintă o ameninţare la siguranţa naţională. 
 
Documentul, care stă la baza strategiei de siguranţă naţională a Rusiei, nu face nicio referire la Siria, chiar dacă Rusia a demarat, la sfârşitul lunii septembrie 2015, o campanie puternică de bombardamente în Siria.  

Sursa text: Antena3
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii