Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse.ro Nume grele au ajuns diplomați fără a da concurs

ro

10 May, 2016 14:20 18984 Marime text
Jurnaliştii de la stiripesurse.ro au intrat în posesia unor informații extrem de importante din Ministerul Afacerilor Externe. România are atât de mulți ambasadori în lume, dar, cu toate acestea, celebra sintagmă că sportul sau alt domeniu e cel mai bun ambasador, e încă valabilă, din nefericire. Relațiile economice ale României cu țările în care avem ambasadori nu sunt deloc fructificate cu ajutorul personalului MAE. Dimpotrivă!
 
Poate acesta e un motiv pentru care președintele Iohannis a numit ambasadori, în anumite țări, oameni care nu erau din MAE, el neavând încredere în modul în care se fac promovările în minister.
 
Cel mai recent scandal pe care stiripesurse.ro vi-l expune face referire la modul în care se pătrunde în MAE. Oameni cu influență, din lumea politică sau administrativă, ajung diplomați fără a da concurs, iar apoi sunt promovați în diferite funcții diplomatice. Apoi, ne mirăm de ce România e atât de prost văzută și de ce nu reușim să avem conexiuni în străinătate. Tocmai pentru că promovările nu se fac pe baza priceperii, ci a relațiilor.
Ieri, știri pe surse vă prezenta primele nume ajunse în MAE:
 
1. Cristian Căpățână, transferat de la Interne-DGA, a ajuns direct CONSUL la Milano cu tot cu sotia, care lucreaza si ea acolo.
 
2. ELENA MADALINA CIOCANEL e consul, rechemata de la ROMA, se pare, la interventia fostului ministru Andrei Marga. A ajuns consul, tot in Italia, la MILANO.
 
3. IULIA ADRIANA CUPSA-KISELEFF, din consilier local PSD Beclean, a ajuns vice-consul la TORINO, iar acum, la 2 ani distanta, consul la MILANO, fara concurs.
 
4. Carmen Liliana Iacob, fosta Dinu, consul la Catania
 
5. Sotul, IOAN IACOB, este si el consul. Este deja cunoscut ca familia DINU, in curand ,poate cere cetatenia italiana (Tiberiu Dinu, consul general Torino).
 
6. Sabina Madalina SOMACESCU, CONSUL, direct din Gorj, a ajuns la Torino, fara concurs. Conform surselor noastre, se pare ca mama ei, de profesie avocat, este apropiata PSD.
 
7. Consul la Bologna, TOSCUTA ROMULUS CATALIN, direct de la rutiera, IPJ VRANCEA.
 
8. La TRIESTE este dl fost economist la Washington, actualmente consul, nasul LAURENTIU BABEI cu finul CALIN MIHAIL BICHIS, tot CONSUL, cu legături în PSD.
 
9. GELU OLTEAN, fost sef DGIPI, rechemat pentru ca i-ar fi facilitat accesul unui interlop in Ambasada Romaniei la Roma, la vizita premierului TARICEANU, s-a reintors, tot la ROMA, MINISTRU CONSILIER.
 
10. LAURA MIHAELA MOISE facuta CONSUL din personal administrativ la Istanbul, transferata cu sotul sau, LUCIAN STANICA, tot CONSUL, prin transfer direct de la Istanbul și Munchen.
 
Dna Moise candideaza acum, in 2016 la cativa ani distanta, sa devina, legal, diplomat.
 
11. Dan Costinas, referent principal, tranferat direct din Spania la Munchen, fara concurs si fara sa stea minimum un 1 an in tara, provenit de la Guvern.
 
12. Roxana Hodorogel Consul, transferata tot fara concurs, de la Berlin la Munchen, si tot fara sa stea acasa minimum un an.
 
Candideaza acum in 2016 sa devina legal diplomat.
 
13. Consul Valentin Cristian Florica, la Bonn, prin transfer direct de la Istanbul.
 
14. Administrator pensionar angajat pe plan local, tatal lui Florin Gratian Parvu, director MAE.
 
15. Mihaela Sakizlian de la MAI, fost atasat de interne la Bonn, transferata fara concurs, pe un post de Consul
 
la Berlin.
 
16. Alexandru Opaschi, consul Istanbul, de la Interne, fara concurs.
 
17. Alin Gabriel Constantin, consul Egipt, diplomat fara concurs, facut din angajat pe plan local.
 
18. Gratiela Belet a dat concurs pentru postul de functionar consular din postura de sotie insotitoare direct de la Ankara sau a fost angajata in vederea luarii examenului. Nu a stat 1 an acasa.
 
19. Andreea Saguna, de la Directia Comunicare, fara concurs.
 
20. Geanina Boicu, consul general Barcelona, din presedinte PSD Diaspora.
 
 
Știripesurse.ro prezintă și modul legal prin care se fac angajările și promovările în MAE:
 
Gradele şi funcţiile diplomatice sau consulare.
 
Modul de acordare, echivalare şi păstrare a acestora
 
SECŢIUNEA 1
 
Gradele diplomatice sau consulare
 
Art. 4. - Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pot dobândi următoarele grade:
 
a) gradele diplomatice:
 
- ambasador;
 
- ministru plenipotenţiar;
 
- ministru-consilier;
 
- consilier diplomatic;
 
- secretar I;
 
- secretar II;
 
- secretar III;
 
- ataşat diplomatic;
 
b) gradele consulare:
 
- consul general;
 
- consul;
 
- viceconsul;
 
- agent consular.
 
Art. 5. - Membrii Corpului diplomatic şi consular al României ocupă, în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, funcţii diplomatice şi consulare echivalente gradelor diplomatice sau consulare pe care le deţin.
 
SECŢIUNEA a 2-a
 
Modul de acordare, echivalare şi păstrare a gradelor diplomatice sau a celor consulare
 
Art. 6. - (1) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează Comisia pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare. Comisia propune acordarea gradelor diplomatice sau consulare la admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României şi pentru promovarea în grad diplomatic sau consular.
 
(2) Organizarea şi funcţionarea comisiei prevăzute la alin. (1), inclusiv criteriile privind selecţionarea pentru admiterea la Academia Diplomatică, pentru promovarea în grade diplomatice şi consulare şi la alte concursuri pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
 
(3) Acordarea gradelor diplomatice şi consulare se face prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu excepţia gradului diplomatic de ambasador, în limita numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate.
 
Art. 7. - Gradul diplomatic de ataşat sau gradul consular de agent consular se acordă candidaţilor care au promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României.
 
Art. 8. - Organizarea şi funcţionarea Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.
 
Art. 9. - (1) Promovarea în grad diplomatic sau consular se face pe baza îndeplinirii condiţiilor de stagiu prevăzute la art. 13, a evaluării activităţii desfăşurate şi a calificărilor obţinute la Academia Diplomatică sau la alte instituţii de formare profesională, din ţară sau din străinătate.
 
(2) Cu ocazia Zilei Diplomaţiei Române, ministrul afacerilor externe, prin derogare de la prevederile alin. (1), poate promova în grad diplomatic sau consular, membri ai Corpului diplomatic şi consular al României cu rezultate deosebite în activitate, cu îndeplinirea a jumătate din condiţiile de stagiu, aşa cum sunt prevăzute la art. 13.
 
Art. 10. - Gradul diplomatic de ambasador se acordă prin decret, de către Preşedintele României, la propunerea ministrului afacerilor externe.
 
Art. 11. - Celelalte grade diplomatice sau consulare se acordă prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare.
 
Art. 12. - Ministerul Afacerilor Externe este singura instituţie care acordă grade diplomatice şi consulare, cu excepţia gradului de ambasador.
 
Art. 13. - Stagiul pentru promovarea în grad diplomatic sau consular este:
 
a) pentru gradele diplomatice:
 
- 2 ani, de la ataşat diplomatic la secretar III;
 
- 3 ani, de la secretar III la secretar II;
 
- 4 ani, de la secretar II la secretar I;
 
- 3 ani, de la secretar I la consilier diplomatic;
 
- 4 ani, de la consilier diplomatic la ministru-consilier;
 
- 2 ani, de la ministru-consilier la ministru plenipotenţiar;
 
b) pentru gradele consulare:
 
- 4 ani, de la agent consular la viceconsul;
 
- 4 ani, de la viceconsul la consul;
 
- 4 ani, de la consul la consul general.
 
Art. 14. - (1) Persoanelor admise prin concurs în Corpul diplomatic şi consular al României, precum şi absolvenţilor Academiei Diplomatice li se acordă grade diplomatice sau consulare în funcţie de vechimea avută în domenii de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe, echivalentă cu stagiile pentru gradele diplomatice sau consulare.
 
(2) Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe se stabilesc, prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice sau consulare.
 
Art. 15. - (1) Trecerea de la un grad consular la unul diplomatic se face cu respectarea următoarei echivalenţe a gradelor:
 
a) consul general - consilier diplomatic, ministru-consilier;
 
b) consul - secretar I;
 
c) viceconsul - secretar III, secretar II;
 
d) agent consular - ataşat diplomatic.
 
(2) Echivalarea gradelor diplomatice cu cele consulare se aprobă de ministrul afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare, cu acordul persoanei în cauză.
 
Art. 16. - Gradul diplomatic sau consular deţinut se păstrează cu titlu onorific.
 
CAPITOLUL III
 
Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României
 
SECŢIUNEA 1
 
Condiţii
 
Art. 17. - (1) Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României poate fi dobândită de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 
a) are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;
 
b) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;
 
c) nu face parte din partide politice;
 
d) a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
 
e) cunoaşte cel puţin o limbă străină;
 
f) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate, emis de centrul medical care deserveşte Ministerul Afacerilor Externe;
 
g) a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe;
 
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni.
 
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) şi g) persoanele care urmează a fi numite în funcţiile de ministru, secretar de stat sau subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
 
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. g) persoanele provenind din alte ministere şi instituţii centrale, trimise în misiune temporară în străinătate cu funcţii echivalente gradelor diplomatice şi consulare.
 
Art. 18. - Concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României se organizează pentru funcţiile diplomatice sau consulare vacante, pe baza regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului, aprobat prin ordin al ministrului afacerilor externe.
 
Art. 19. - Pentru numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, ministrul afacerilor externe propune, de regulă, diplomaţi de carieră care, la încheierea misiunii, nu depăşesc vârsta legală de pensionare. În mod excepţional pot fi propuse pentru numire în această funcţie personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.
 
Art. 20. - Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar este reprezentantul unic al României în ţara în care a fost acreditat şi îl reprezintă pe Preşedintele României pe lângă şeful statului acreditar.
 
Nume grele ajunse diplomați, legături cu Antena 3 și RCS&RDS


Știripesurse.ro a continuat serialul dezvăluirilor despre angajații MAE care au devenit diplomați fără a da concurs, încâlcând nu doar regulamentele MAE, ci și legea. La fel ca în prima parte a listei, și de data aceasta publică încă 20 de nume intrate în posesia lor din interiorul MAE. Acești oameni, proveniți fie din partide, fie prin relații, pile și influențe, nu doar că au devenit diplomați fără concurs, dar au fost trimiși la posturi fără a fi examinați. În toate aceste cazuri, cei care pierd sunt românii care au nevoie de cineva care să îi poată ajuta în străinătate atunci când au nevoie, România este cea care pierde trimițând în străinătate oameni nepregătiți corespunzător, ”diplomați” făcuți la comandă și care nu reușesc să aducă niciun plus țării noastre din relațiile cu țările în care ajung.
 
În acest nou episod publicăm numele unor grei din PSD. De exemplu, fiul lui Miron Mitrea. Un alt nume implicat este cel al lui Dan Șova. Femeia cu care are un copil a ajuns reprezentanta României în străinătate. Fiul lui Ioan Bendei, celebrul șef RCS&RDS implicat în dosarul de șantaj al Antena 3, este și el ajuns, fără concurs, în MAE.
 
Mâine, stiripesurse.ro va publica un nou episod, cel de-al treilea, cu cei ajunși diplomați în MAE fără a da concurs, sau plecați la posturi în străinătate fără concurs. Alte 20 de nume, cu implicații politice, din mediul de afaceri sau din presă.
 
1. Marian Popescu, fostul sot al Geaninei Boicu, din vicepresedinte PSD diaspora, a ajuns consul general la Bilbao. El a avut o firma de construcții impreuna cu Geanina Boicu, iar pe acea firma ar fi avut poprire pe salariu de la autoritatile spaniole.
 
2. Gheorghe Dimitrescu, consul la Strasbourg (afaceri economice si comerciale) cum scrie pe site, titulatura care nu exista în MAE, fost consul general New York, fara concurs, cu trecut PSD și MAPN (fost doctor militar).
 
3. Sabin Pop, consul general, 80 ani, venit din PSD.
 
4. Sorin Ioan Pop fiul, funcționar consular Lyon.
 
5. Bogdan Dragoș Corneanu, venit din PSD, gerant interimar Marsilia-fără concurs.
 
6. Dan Alexandru Corneanu, fratele lui Bogdan Dragoș Corneanu, viceconsul Lyon, tot fără concurs.
 
7. Caian Cornel Gabriel, consul Marsilia, fara concurs, cu o detasare care a starnit controverse daca este legala sau nu de la CSM, fost judecător.
 
8. Călin Radu Ancuța, ministru consilier Ambasada României in Finlanda si Estonia, tot fara concurs. A fost presedinte ANCEX, a apărut în diferite interceptări la DNA.. A fost aproape de a pleaca consul la Munchen în locul lui Carmen Agoutin, dar l-au trimis la Bratislava, fără concurs. De la Bratislava, a plecat la Helsinki, totul in nici 2 ani.
 
9. Cosmin Mitrea, fiul lui Miron Mitrea, consul la Barcelona- fără concurs.
 
10. Monica Camarascu, consul Barcelona, fără concurs, venit din PSD.
 
11. Vasilica Vali Staicu, venită direct de la PSD la Ambasada României in Marea Britanie, Secretar 3. Fosta vicepresedinte PSD Belgia, mama unui copil recunoscut de senatorul PSD Dan Șova, fara concurs.
 
12. Dan Octavian Bendei, fiul șefului RCS&RDS, Ioan Bendei, din dosarul șantajului cu Antena 3) a ajuns direct, fara concurs, la Ambasada Romaniei in Cipru, secretar 3. Apoi, de la Ambasada din Cipru unde era pe partea Consulara, ajunge la Ambasada din Londra pe partea politica, fara concurs.
 
13. Ionut Marian Valcu, atasat (asistent al ambasadorului, atasat de presa, purtator de cuvant) la Ambasada Romaniei la Madrid, fara concurs. Aceasta titulatura nu exista in nomenclatorul MAE. Candideaza acum sa pătrundă in CDCR-2016.
 
14. Diaconu Cristian Alexandru, functionar consular la Ambasada la Romaniei in Kenya, fara concurs, din postura de expert parlamentar Camera Deputatilor, adus de ambasadoarea fostă deputată, Iulia Pataki. Pentru că volumul de muncă e mare în Kenya (e o ironie, evident), i-a fost angajată și sotia.
 
15. Olyver Marius Dilof, consul la Ambasada Romaniei in Bulgaria, se pare că de peste 8 ani nu a mai trecut prin Centrala MAE. Asta în condițiile în care misiunea in exterior dureaza, de regula, 4 ani, cu posibilitatea de prelungire o singura data cu inca 1 an.
 
16. Gligore Gherceanu, ministru consilier la Ambasada României în Bulgaria, din postura de atasat cultural transferat pe politic, se intelege, fara concurs. De peste 9 ani nu a mai trecut prin Centrala MAE.
 
17. Doina Tapardea, consul la Ambasada României in Grecia, fără concurs, pensionar al Ministerului de Interne.
 
18. Claudia Tusa, consilier la Ambasada Romaniei la Madrid, are o titulatura pe madrid.mae.ro neîntâlnită în nomenclatorul MAE, afaceri strategice si de securitate,  fără concurs, venită din PSD.
 
19. Gabriela Maian, consul la Madrid, transferată direct de la Castellon, fără concurs.
 
20. Andreea Berechet, consilier diplomatic la Ambasada Romaniei la Londra, fără concurs, fiica generalului Berechet care se prezenta în presă pe când era la post în America drept Consul General Adjunct, funcție inexistentă.
 

Citeşte integral pe www.stiripesurse.ro.
Sursa text: stiripesurse.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii