Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştire în curs de actualizare Ce prăpăd a făcut furtuna de azi noapte

ro

03 Dec, 2012 11:04 5106 Marime text

2012-12-03_10.22.29.jpgPrimele semnale pe care le avem despre prăpădul pe care l-a făcut furtuna, care s-a abătut asupra municipiului Constanţa şi litoralului:

- Un cititor ne-a semnalat că „în Mamaia - sat e stare de asediu. Vântul vine cu diverse resturi smulse de ici de colo , nu dă semne să se potolească, iar curentul s-a luat de vreo jumătate de oră”.

 2012-12-03_09.33.27.jpg

- În Piaţa Ovidiu panourile care erau aşezate să protejeze statuia poetului au fost răsturnate de vijelie.

- Porturile Constanţa, Mangalia şi Midia au fost închise şi nu se mai fac manevre de încărcare - descărcare.

- Mai mulţi copaci au fost doborâţi, peste maşini, în municipiul Constanţa.

- În Kilometrul 5 o tarabă de difuzarea presei, roşie din plastic, a fost rasturnată peste un autoturism.

dsc_2788.jpg- Cel mai mult au avut de suferit bannerele candidaţilor la alegerile parlamentare, pe bulevardul 1 Mai, în dreptul Liceului SNC îngreunând circulaţia autobuzelor.

- Tot pe 1 Mai se află un copac căzut în faţa bisericii Sfânta Marie Mică- 8 septembrie şi un altul la stadionul Portul.

- Şi peste drum de Casa de Cultură, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu este un copac prăbuşit. În dreptul Troiţei de la Casa de Cultură, două toalete ecologice au fost răsturnate pe trotuar. 

- Un copac este căzut de-a curmezişul străzi Traian, chiar între blocurile A3 şi A4.

- Tot în Constanţa un acoperiş a fost smuls de pe imobil.

- La Valul lui Traian curentul s-a întrerupt la ora 04.00 şi nu a revenise până la ora 08.00.

- Şoseaua este blocată de copacii rupţi chiar la intrarea în Valu lui Traian pe sensul de mers dinspre Constanţa. O maşină de poliţie se află la locul evenimentului.

furtuna_1.jpg

- Mai multe geamuri ale blocurilor situate în zona Capitol au fost sparte de vânt.

dsc_2724.jpg- Pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea un pom a fost înclinat peste carosabil, îngreunând circulaţia rutieră. 

- La Medgidia, au fost smulşi din rădăcici mai mulţi brazi.

-O macara a fost răsturnată în portul Constanţa.

 

Mai multe localităţi fără curent electric: 

Din cauza vântului puternic, mai multe linii de alimentare cu tensiune de la nivelul stațiilor RAJA au picat. Fără energie electrică, staţiile de pompare apă potabilă nu pot funcţiona, motiv pentru care SC RAJA SA Constanţa nu asigură la ora actuală, furnizarea apei potabile către mai multe localități și zone din orașul Constanța. Astfel, de la ora 4.50, din această dimineață, stația de pompare Palas a rămas fără curent electric și s-a sistat furnizarea apei potabile în municipiul Constanța în cartierele Palas, Medeea, Viile Noi, CET, Km 5, Km 4-5, Poarta 6, Inel I, Inel II, Coiciu, Brătianu, dar și în zonele Casa de Cultură, Gară, Obor și Depozitul Traian. În intervalul 4.00 - 5.00, s-au mai înregistrat avarii la liniile de alimentare cu tensiune și la alte stații de pompare din județ. La ora actuală, sunt lipsite de apă potabilă localitățile Albești, Vârtop, Băneasa, Valu lui Traian, Galeșu, Medgidia, Basarabi, Poarta Albă, Costinești, Cernavodă, Topraisar, Ciocîrlia și Ostrov. Toate aceste avarii au fost anunțate imediat către dispeceratul Enel.

dsc_2739.jpg 

- Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 06.30, din cauza vremii nefavorabile, pe mai multe drumuri importante din ţară se circulă greu, iar pe două dintre ele circulaţia este blocată.

- De asemenea, în judeţul Constanţa, din pricina copacilor doborâţi pe carosabil, se circulă îngreunat, pe un fir, alternativ, pe foarte multe artere importante. Semnalăm: DN22, DN2A, DN3, DN22C, DN38, DN39.

Reamintim că meteorologii au emis o avertizare de furtună şi ploaie, tip COD PORTOCALIU, valabilă în Dobrogea, până la ora 08.10.

Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor atinge la rafală, 90 km/h, în special pe litoral și în deltă. Cantitățile de precipitații pot depăși 25 – 35 l/mp.
 
UPDATE:
La ora 08.00, CODUL PPORTOCALIU de furtună pentru Dobrogea a fost prelungit până la ora 11.00.   
 
UPDATE 1:
Aseară peste 300 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au fost mobilizaţi pentru a soluţiona problemele cauzate de furtură. Din cauza vântului puternic, acoperişul blocului nu. 70 de pe strada Unirii a fost aruncat peste o parcare plină de maşini. La Rasova, şcoala unei unităţi de învăţământ a rămas fără acoperiş.  
 
UPDATE 2:
În urmă cu câteva minute Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de COD GALBEN de furtună, valabila pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până la ora 14.10.Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge și depăși la rafală 55 km/h și izolat 75 km/h. 

Vom reveni cu alte detalii. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii