Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacolul care se pregătește sub apa Primul muzeu subacvatic din România, la Constanța

ro

24 Jan, 2015 08:59 2545 Marime text
 
Un muzeu subacvatic cu submarine, nave de război și corabii antice va putea fi vizitat vara aceasta de turiștii pasionați de scufundări.

Se întinde de la Constanța până la Capul Kaliakra, în Bulgaria. Multe dintre epave, cu povești interesante, au stat ascunse în adâncuri până le-au descoperit specialiștii în cercetări marine, într-un proiect cu finanțare europeană.

Ultima descoperire, un submarin sovietic din Al Doilea Război Mondial, a înfierbântat deja imaginația amatorilor de scufundări. Această nouă epavă le-a apărut cercetătorilor români pe sonarul cu care au scanat adancurile Mării Negre în ultima săptămână. 

Este recomandat ca turiștii să se scufunde doar însoțiți de instructor. Dar adâncurile Mării Negre nu ascund doar epave, ci și mărturii ale existenței cetății antice Tomis.

Toate aceste descoperiri au fost făcute în cadrul unui proiect româano-bulgar, a cărui valoare este de 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Contribuția celor două țări vecine este de aproape două sute de mii de euro.

Practic se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafață, totul va rămâne acolo după ce va fi documentat. Odată cercetarea încheiată, se va crea o hartă a acestor vestigii și se vor putea astfel organiza tururi pentru scafandrii amatori.

Epave sunt pe tot litoralul românesc, de la cazinoul din Constanța până la Vama Veche. Iar fauna este cu adevărat spectaculoasă: calcani, pisici de mare, meduze uriașe și căluți de mare. O ședință de scubadiving costa 120 de lei cu tot cu echipament.

În apă se intră numai alături de instructor, în cazul amatorilor. Alternativa ar fi să urmați un curs ce costă între 800 și 1.200 de lei și să obțineți brevet de scafandru.

Sursa: Știrileprotv.ro
Sursa foto: Știrileprotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii