Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2. Comunicat oficial Soţul Alinei Bica, săltat de procurorii DIICOT

ro

03 Jun, 2015 07:50 1631 Marime text
 
Dorin Bica, soţul Alinei Bica, fosta şefă anti-mafia, a fost ridicat chiar de foştii subalterni ai soţiei, procurorii DIICOT. Acesta a fost dus la audieri la sediul DIICOT Braşov, într-un dosar de evaziune fiscală de două milioane de euro. Procurorii DIICOT efectuează în acest caz zece percheziţii.

UPDATE2 - Comunicat DIICOT


  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Braşov împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov desfăşoară o acţiune amplă, vizând vizând destructurarea unui grup infracţional organizat.

    S-a reţinut că în perioada 2010 - 2014 a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Braşov, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul mai multor societăţi comerciale.

    Astfel, în cauză există suspiciunea rezonabilă că tranzacţiile efectuate de S.C. ROATA S.R.L., S.C. HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. , S.C. BRADUS INVEST S.R.L., S.C. PAN BAUTEH S.R.L., S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. C MODE MARYNELLA S.R.L. au fost de fapt operaţiuni fictive, iar unele dintre  societăţile comerciale menţionate au fost înfiinţate doar pentru crearea circuitului evazionist în scopul sustragerii de la plata TVA şi impozitului pe profit. Din conturile societăţilor comerciale tip „fantomă” a fost retrasă în numerar  ulterior operaţiunilor suma totală de 7.001.550 lei.

    De altfel, la data de 10.12.2014 – D.G.A.F. a sesizat organele de urmărire penală cu privire la operaţiunile economice derulate, de reprezentanţii S.C. ANDRA BAU S.R.L., S.C. PAN BAUTEH, S.C. MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ S.R.L în vederea diminuării obligaţiilor de plată la bugetul general consolidat al statului, prejudiciul total estimat fiind de 3.841.628 lei. Ulterior Direcţia geneerală Antifraudă Fiscală a sprijinit activitatea organelor de urmărire penală efectuând controale de specialitate în baza dispoziţiilor legale.

    Au fost identificate trei categorii de societăţi:

- cele care au creat documente justificative pentru bunuri şi servicii care nu au existat sau nu s-au realizat - SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL;

- cele care au fost interpuse în circuitul fictiv de tranzacţionare, în vederea creării aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu au existat SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL;

- cele care au beneficiat de avantaje de natură fiscală, constând în TVA deductibilă şi cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit – SC ROATA SRL,  SC HIDROCLEAN ENERGY SRL şi BRADUS INVEST SRL.

    S-a stabilit că SC MODE MARYNELLA CREAŢIE VESTIMENTARĂ SRL,  SC PAN BAUTEH SRL şi  SC ANDRA BAU SRL au rolul de a disimula circuitul financiar prin plăţi bancare succesive urmate de ridicări de numerar, în vederea diminuării disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile menţionate mai sus  şi însuşirii acestor sume de către persoanele fizice implicate în circuitul economic fictiv.

    Pentru societăţile beneficiare, din analiza documentelor şi a achiziţiilor de bunuri/servicii,  au fost identificate trei tipuri de operaţiuni:

- achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii, în vederea deducerii TVA aferentă, scopul fiind diminuarea TVA rezultată din comercializarea propriu-zisă a mărfurilor către clienţi;

- crearea de documente de provenienţă pentru bunuri şi/sau servicii achiziţionate de pe piaţa internă fără documente justificative, bunuri şi/sau servicii livrate efectiv în ţară către diverşi clienţi.

- diminuarea disponibilităţilor financiare deţinute de societăţile ROATA S.R.L.,  HIDROCLEAN ENERGY S.R.L. şi BRADUS INVEST S.R.L. cu consecinţa creării de avantaje pentru persoanele fizice implicate în circuitul evazionist.

    Există suspiciunea rezonabilă că operaţiunile economice sunt fictive întrucât:

- conform situaţiilor financiare anuale depuse de SC PAN BAUTEH SRL aferente anilor 2011, 2012 şi 2013 şi de SC ANDRA BAU SRL aferente anului 2010, societăţile nu au avut angajaţi, iar din analiza balanţelor de verificare nu rezultă că cele două entităţi economice au deţinut echipamente tehnologice necesare pentru realizarea de lucrări de construcţii / prestări de servicii;

- SC PAN BAUTEH SRL are acelaşi sediu social/domiciliu fiscal ca şi societatea ANDRA BAU S.R.L., evidenţa contabilă este condusă de aceeaşi persoană (JOSAN IULIA, CI seria AX, nr. 385890, CNP 2740127120696), administratorii acestora nu au putut fi contactaţi, iar ambele societăţi nu au funcţionat niciodată la sediul social declarat –fapt susţinut în nota explicativă şi de GEORGESCU STANCA (proprietara imobilului respectiv);

- au acelaşi unic furnizor intern, respectiv pe SC MODE MARYNELLA CREATIE VESTIMENTARA SRL, care nu avea capacitatea tehnică de a presta serviciile prezentate în facturile emise;

- societăţile nu au putut face dovada realităţii tranzacţiilor;

- documentele legate de circulaţia bunurilor/serviciilor nu conţin toate datele cu privire la: transportul bunurilor, denumirea acestora, conturile bancare ale furnizorilor şi beneficiarilor, datele de identificare ale persoanelor care au asigurat expediţia bunurilor şi a celor  care au întocmit documentele.

- tranzacţiile sunt descrise generic de către persoanele care le-au efectuat, în documentele justificative nu sunt menţionate persoane de contact, documentele erau primite gata semnate şi ştampilate.

    Au  fost efectuate 17 percheziţii domiciliare fiind aduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov 11 persoane în vederea audierii.

    Suportul tehnic de specialitate a fost acordat de Serviciul Român de Informaţii, iar activităţile operative au fost efectuate cu ajutorul Jandarmeriei Române.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

UPDATE


Potrivit unor surse judiciare, cele zece percheziţii au loc în municipiul Făgăraş, la firme importante din domeniul construcţiilor, într-un dosar de spălare de bani, evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat, unul dintre suspecţi fiind soţul Alinei Bica, acuzat de evaziune fiscală.

Sursele citate au precizat că soţul Alinei Bica a fost luat de acasă de către procurorii DIICOT şi este în drum spre sediul instituţiei, urmând să fie audiat.

În cursul zilei de miercuri, unsprezece persoane urmează să fie duse la audieri la sediul DIICOT Braşov.

Conform aceloraşi surse, prejudiciul creat prin evaziune fiscală este de aproximativ şapte milioane de lei, iar prin spălare de bani de circa 3,4 milioane de lei, percheziţiile fiind făcute la trei firme importante din domeniul construcţiilor, din municipiul Făgăraş, pentru comiterea infracţiunilor fiind folosite două firme fantomă în Alba şi una în Cluj.

Sursele judiciare citate au mai precizat că liderul grupării, Dan Vasile, apare în denunţul lui Ovidiu Tender de la DNA, potrivit căruia acesta ar fi luat, împreună cu soţul Alinei Bica, pachetul majoritar de la UPRUC. Potrivit aceloraşi surse, Bica are o firmă de afine şi este suspectat că a scăzut şi el facturi în sumă de 80.000 lei.

Sursa: gandul.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii