Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soimta Lupu, prim-balerină a Teatrului Masimo din Palermo, şi constănţeanul Gigel Ungureanu dansează în Giselle la Timişoara

ro

16 Nov, 2011 23:58 1428 Marime text

Soimita Lupu, o veritabilã stea a scenei mondiale de balet, revine în orasul natal, în rolul care a propulsat-o în carierã artisticã, impunând-o ca solistã a Operei Nationale din Bucuresti: Giselle. Iubitorii dansului clasic o pot vedea pe Soimita Lupu, in prezent prim-balerina a Teatrului Masimo din Palermo, Italia, interpretand rolul titular al capodoperei lui Adolphe Charles Adam, baletul "Giselle", avand ca partener de scena pe Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Nationale din Bucuresti duminicã, 20 noiembrie, de la ora 19, la Opera Nationalã Românã din Timisoara.

Soimita Lupu s-a nãscut la Timisoara si a pãsit, cu gratie si vocatie, pe urmele tatãlui ei, unul dintre cei mai venerabili profesori de balet ai scolii timisorene si fost prim-balerin al Operei. Dacã, în 1990, debutul cu "Giselle" îi aducea artistei statutul de solistã a Operei Nationale din Bucuresti, în 1995, dupã ce strãluceste în turnee pe mari scene din Europa si Canada, ea devine prim-balerinã a Teatrului din Palermo, oras italian care o distinge, în 2008, cu Diploma de Excelentã pentru întreaga sa carierã internationalã. Danseazã, ca star-guest, la Arena din Verona, la Opera din Roma, la Teatrul Fenice din Venetia, având în repertoriu marile roluri ale baletului clasic si neoclasic. Soimita Lupu este, alãturi de actorul Stefan Iordache, protagonistã a filmului lui Dan Pita, "Noiembrie, ultimul bal", care a avut premiera în 1989.

Gigel Ungureanu este, din anul 2006, prim-solist al Operei Nationale din Bucuresti, dupã ce a detinut acelasi statut, încã din anul 1995, la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanta. Repertoriul sãu cuprinde cele mai importante roluri din arealul clasic al baletului, însã Gigel Ungureanu a dansat roluri solistice si în spectacole de balet contemporan, „Mozzartissimo"; „Requiem"; „Anotimpurile" de A. Vivaldi; „Furtuna" dupa piesa omonima a lui Shakespeare. În opera „Manon Lescaut" de G. Puccini a interpretat rolul Sufletelor personajelor principale. Gigel Ungureanu danseazã pentru a doua oarã în acest an rolul Albert din baletul "Giselle" pe scena Operei Nationale Române din Timisoara.

Actuala productie a Operei timisorene cu baletul "Giselle" este realizatã de coregrafa Carmen Cojocaru (dupã coregrafia clasicã a lui Marius Petipa), iar scenografia este creatia Krisztinei Nagy. Protagonistii-vedetã ai evenimentului îi vor avea alãturi pe balerinii timisoreni Flavius Popa, Carmen Cojocaru, Alin Radu, Romulus Radu, Andreea Farcas, Alexandru Pîntea, Francisca Hoca, Mirabela Zonai, Manuela Barath, Alina Mihai, dar si elevi ai sectiei de Coregrafie a Colegiului Ion Vidu, informeaza comunicatul institutiei lirice.

„Giselle" apartine stilului supranumit „baletul alb" si a avut premiera mondialã în 1841, la Academia Regalã de Muzicã din Paris. Reunind armonios muzica, dansul si pantomima, capodopera lui Ch. Adam este consideratã un apogeu briliant al romantismului.

 http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-10712283-soimita-lupu-prim-balerina-teatrului-masimo-din-palermo-danseaza-giselle-timisoara.htm

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii