Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șofranul, mai scump decât aurul

ro

19 Jun, 2015 23:18 1609 Marime text
 
Șofranul este cel mai scump și căutat condiment la nivel mondial, cunoscut și sub denumirea ‘aurul roșu’. Este folosit în cele mai exclusiviste restaurante ale planetei și în cele mai gustoase preparate din bucătăriile tradiționale din diferite zone de pe glob, scrie CNN.com.
 
Cu un preț de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, șofranul este mai scump decât cel mai tranzacționat metal la nivel mondial, în speță aurul. Valoarea sa s-a menținut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200.000 de fire delicate de șofran de la aproximativ 70.000 de flori șofran.
 
Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția datează de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de șofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina tradițională de proveniență iraniană.
 
Comerțul cu șofran, în schimb, a devenit tot mai anevoios în ultimii ani pentru comercianți din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului din cauza programului nuclear iranian, astfel că numeroase companii și bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada și SUA și nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii