Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta angiografului depinde de avize și firme...

ro

21 Dec, 2015 13:38 2065 Marime text
 
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul „Apostol Andrei“ (SCJU) din Constanţa a semnat un parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, în baza căruia un angiograf, aparat folosit în orice tip de intervenţie pe vasele de sânge, în valoare de peste jumătate de milion de euro, urma să ajungă la Constanţa.
 
Dănuț Căpățînă, managerul Spitalului Județean a declarat, astăzi că încă sunt în perioada de avize: ”Azi depunem la Inspectoratul de stat în Construcții… Apoi, toate avizele obținute le depunem la Primărie pentru autorizație de construire.” Căpățînă a adăugat: ”Noi am făcut tot ce trebuia să  facem legal. Când dosarul va fi gata, îl vom preda celor care se vor ocupa de instalarea lui”.
 
Întrebat dacă angiograful va fi montat până la sfârșitul anului, Căpățînă a spus că nu depinde de spital, ci de firma care îl va monta.
Precizăm că tehnicienii producătorului angiografului - firma Siemens - au obligația montării acestuia.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa oferă la această dată tratamente parţiale în ceea ce priveşte cardiologia. Spre exemplu, SCJU nu dispunea de un angiograf, iar pacienţii care aveau nevoie de tratament cu acest aparat erau nevoiţi să apeleze la clinica privată Cardioscan, care deţinea singurul astfel de aparat din Constanţa.

Pe 20 noiembrie, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, făcea următoarea declaraţie:„Nu toţi pacienţii îşi permit să plătească servicii la privat. Ştiu că există un angiograf la Constanţa, dar în sistem privat. În câteva zile (n.r. în jurul datei de 24 noiembrie), un nou angiograf va ajunge la Constanţa. Instalarea lui va dura aproximativ o săptămână şi sperăm ca începutul lunii decembrie să găsească aparatul funcţional, spre bucuria celor care au nevoie de el ca de aer“.

Între timp, pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la serviciile medicale ale unei firme private care deţine un angiograf. Costurile, în caz că nu ai trimitere de la medicul specialist, sunt foarte mari în comparaţie cu salariile, iar cei care ar dori să beneficieze de examinare gratuită sunt obligaţi să se programeze şi să aştepte mai bine de o lună.

Noul angiograf va permite, atunci când va deveni funcţional, şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale din sfera neurologică. Cu ajutorul angiografului, pacienţii sunt reperfuzaţi prin angioplastie primară, un procedeu ce trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii