Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Snowden s-ar întoarce în SUA dacă i s-ar garanta un proces corect

ro

04 Mar, 2015 23:53 1188 Marime text
Fostul contractor american al NSA şi CIA, Edward Snowden, care a expus public amploarea spionajului american la nivel mondial, a declarat miercuri că vrea să se întoarcă în Statele Unite, dar nu crede că va avea parte de un proces echitabil în ţara sa, relatează agenţia rusă de stat Tass, preluată de Mediafax.
 
"Vreau să mă întorc şi să am parte de un proces echitabil, dar, din păcate, nu poate fi vorba despre aşa ceva acolo (în Statele Unite – n.red.)", a spus Snowden în cursul unei teleconferinţe organizate de jurnalişti ai CBC şi Ryerson University din Toronto.
 
"Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în Statele Unite dar, cu o condiţie, şi anume să i se garanteze că va avea parte de un proces echitabil şi imparţial", a declarat marţi avocatul său rus Anatoli Kucerena.
 
În prezent, avocaţii lui Snowden lucrează la aspectele juridice ale întoarcerii acestuia în Statele Unite, potrivit lui Kucerena.
 
Snowden a fost analist de sistem la Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi a dezvăluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arată că Statele Unite culeg date şi spionează lideri din întreaga lume.
 
Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au pus în dificultate administraţia americană şi au tensionat relaţiile cu ţări aliate. Ele au generat, de asemenea, o dezbatere aprinsă în Statele Unite pe tema meritelor, limitelor şi moralităţii unor astfel de programe.
 
În urma acestor dezvăluiri, Edward Snowden a fost inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului. El a obţinut pe 1 august 2013 azil politic temporar în Rusia.
 
Sursa: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii