Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE-”Smerenia” celor de la Taxi a iscat un adevărat război al declarațiilor în mediul virtual! (video)

ro

09 Apr, 2016 23:19 3256 Marime text
 
Taxi a revenit în atenţia publicului, însă nu oricum. Membrii trupei au făcut un clip la care au luat parte numeroase vedete din România intitulat ”Smerenie”. Mesajul piesei este unul actual şi vizează un subiect controversat care a stârnit vii comentarii: Catedrala Mântuirii Neamului.

„Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si in cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, sunt cuvintele care deschid piesa semnată „Taxi şi prietenii”.
 
Mesajul piesei este unul pe cât de simplu, pe atât de puternic: “Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”.
 
34 de oameni foarte cunoscuţi în România au apărut în noul videoclip: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Virlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.
 
După lansarea piesei, s-a iscat un val masiv de comentarii, dat fiind că subiectul este unul delicat. În urma acestor comentarii, unele aprige, unele de susţinere, se pare că artistul Grigore Leşe ar fi anunţat că va cere să fie scos din videoclip, susţinând că nu ştia că melodia este un manifest împotriva Catedralei Neamului!!!
 
Vă redăm doar câteva comentarii din zecile de mii ce au apărut în doar două zile:
 
1) Dumnezeu NU prefera spatiile mici - daca MACAR UNUL (ma mir aici de Oreste Teodorescu care chiar nu este habarnist in cele spirituale) citeati INSTRUCTIUNILE Sale pentru constructia Templului lui Solomon, va gandeati de doua ori inainte sa compuneti cantecelul. Cat despre Dumenzeu, El prefera binefaceirile si iubirea aproapelui. Cantecul vostru a fost preluat de Asociatia Ateista ASUR care il foloseste spre a batjocori, numind Catedrala "Catedrrala aburirii neamului" Taxi, sunteti de acord ca sub cantecul vostru sa scrie al'de ASUR asa ceva? Ati dat ASUR acest drept sa preia in cauza lor - cauza lor fiind defaimarea celor care cred, indiferent daca aleg sa se inchine in Biserici mari sau mici (nu va opreste nimeni sa va inchinati unde vreti). Revenind la lacasele de cult, Templul lui Dumenzeu a fost cea mai frumoasa si mai majestuoasa cladire de pe pamant tocmai pentru ca era destinat citirii Cuvantului Regelui Regilor - deci trebuia sa intreaca in stralucire palatul unui rege pamantesc. Nu ca ar locui Dumenzeu in cladiri facute de mana omului, ci strict pentru a-i da respectul cuvenit. Caci pentru orice caldiri imense (zgarie-nori, stadioane, sali de spectacole, muzee, facultati etc. ESTE LOC SUB SOARE, insa pentru Catedrala nu. Iar Bisericile si Catedralele sunt pentru OAMENI - ca doar noi ne rugam si ne gasim linistea in ele. 2) Asteptam cu interes binefacerile ASUR. http://basilica.ro/aparatura-medicala-donata-spitalului.../ 3) Moscheile mici din lemn nu va aranjeaza? Asteptam cantecelul.
 
 
" Smeritilor.. voi chiar ati intrat in vreo biserica ca sa-L gasiti pe Dumnezeu? Nici macar nu L-ati cautat, asa ca nu aveati cum sa-L gasiti. Dar nu asta e problema, ci sunt mai multe probleme aici: ca tot se numeste aceasta stupizenie "despre smerenie", spuneti, va rog, cam ce sume din imensele voarte conturi (fata de a noastra, a oamenilor de rand, bineinteles) ati donat pentru a se construi sau macar pentru a fi dotat un spital, o scoala, sau alta cladire de utilitate publica? Stiti cat a contribuit Biserica in acest sens? Informati-va! Pe de alta parte, ma intreb ce stiti voi despre smerenie? Aveti vreo cultura teologica pentru a va pronunta in sensul acesta? Dumnezeu sta acolo unde este chemat sa stea: "Acolo unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor." (Matei 18,20) Iar in aceasta catedrala vor fi mult mai multi adunati in Numele Lui, deci va fi si acolo. Sau v-a transmis El personal ce prefera? Iar nu in ultimul rand, ce ati facut voi pentru a stopa ridicarea moscheei? Sau cu aia sunteti de acord? Acolo este Dumnezeu, nu? Cat de ignoranti puteti fi!"
 
" Te doare capul cand te uiti printre comentarii. Voi nu intelegeti ca, daca crezi in dumnezeu poti sa te rogi la el si dintr-o camera de 6 metri patrati. Nu ai nevoie de catedrale de 500 de milioane de euro, bani cu care s-ar putea moderniza spitale si scoli. Cat despre averile artistilor sau despre mall-urile ridicate, acestea nu au fost facute din bani publici. Daca voi credeti ca va cumparati intrarea in rai cu donatii si catedrale in timp ce jigniti dusmaniti orice alta persoana care nu este de aceeasi parere cu voi, sunteti liberi sa va donati si casele si sa dormiti la poarta catedralei. Eu as prefera ca banii publici sa fie folositi pentru spitale si educatie, lipsa educatiei fiind o problema reala la noi in tara si drept dovada se vede si in comentarii. Vad ca tarile dezvoltate si educate care nu au catedrale ce se vad din spatiu cu ochiul liber au o durata de viata mai lunga ca a noastra. Si daca nu ar fi ajutata aceasta catedrala cu bani publici si ar fi toti ai bisericii, daca bisericile au 500 de milioane de euro de aruncat pe fereastra, ca niste buni crestini ce sunt acesti popi, de ce nu ajuta scolile si spitalele cu acesti bani sau sa ajute niste amarati? Credeti voi ca daca exista vreun dumnezeu ar prefera o catedrala inutila in loc sa ii ajute pe sarmani? Daca credeti asta sunteti spalati pe creier bine de tot si nu mai exista sperante."
 
Doar Dumenzeul roman prefera lemnul si spatiile mici. E si el ca romanii, sarac. Dumnezeul francez, italian, spaniol, rus, Allah, Shiva si Buddha au putin alta viziune despre casa lor. emoticon wink Vezi Notre Dames, Sagrada familia, Bazilica Sfantul Petru, Catedrala Sfantul Vasile Blajenîi, plus multe alte moschei, temple Shiva si temple Buddha. Dumnezeii lor sunt claustrofobi!
 
Popor mai manipulabil ca poporul roman nu cred ca exista pe fata pamantului...asa am fost mereu..vad ca nu iese nimeni in strada sa protesteze ca tara asta a fost distrusa in 2-3 decenii,tot ce au muncit bunicii si parintii nostri a fost distrus..de cine,de cei care vor sa distruga si singura speranta a romanilor,credinta...vad ca nu a protestat nimeni 10 ani de zile cat a stat basescu la cotroceni...tot ce e rau in tara acum se datoreaza Bisericii...nu se fac spitale,scoli, pt ca Biserica domne face..ce credeti?..biserici...pai ce au facut ministerele sanatatii,educatiei,transporturilor,turismului etc de nu avem domne spitale,scoli,autostrazi,turism performant??au sifonat banii domniilor voastre care jigniti si scuipati in obrazul Bisericii...cata smerenie pe valorile noastre..vreau sa ma duc si eu la banica sa nu mai dau 200 de lei pe bilet,sa se smereasca un pic sa puna si el 5 lei biletul daca tot e smerit...atata ipocrizie si marsavie ca la romani n am vazut nicaieri in lumea asta..de aceea cred ca tara asta isi merita soarta..ne impuscam conducatorii de craciun,lovim in Biserica neamului care a pastorit si educat poporul cand nici nu existau scoli..sa invete putina istorie vrajmasii bisericii sa citeasca ce rol critic,esential a avut si are Biserica pt aceasta tara...dar Iorga a zis clar si nu doar iorga,si ţuţea...daca ne pierdem si credinta ne vom pierde si ca neam...dar fiecare va da socoteala pt orice cuvant pe care il scoate din gura...sunt f dezamagit de aceasta aversiune...toti acesti smeriti posteaza pe facebook cand se duc la londra poze cu westminster cathedral si st paul...cand se duc la paris se trag domne in poza cu notre damme,desigur,nu ca le ar pasa de o biserica dar asa ca fapt divers..la roma,istanbul etc..se mandresc ca au facut o poza..dar sa avem si noi un simbol al tarii nu se poate...surprising romania..
 
 
Superba melodia, iar mesajul este extraordinar! Ma bucura sa vad colaborarea atator artisti de valoare pentru transmiterea acestei idei pe care o au foarte multi romani! Felicitari!
 
Biserica Mantuirii Neamului:
1. Slujba Sfintelor Pasti va incepe cu o saptamana inainte pentru a avea suficient timp sa se inconjoare biserica de 3 ori.
2. Pentru nunti se pot inchiria autocare, care vor duce invitatii de la usa bisericii pana la altar.
3. Inmormantari nu se vor tine, deoarece nu se poate tine decedatul mai mult de 3 zile.
4. In caz de criza economica sau personala ( a Preafericitilor ), sala se poate inchiria pentru concerte, avand o acustica foarte buna.
 
Impresionant este faptul ca au colaborat oameni cu adevarat valorosi...Despre mesaj,ce sa zic-e foarte inteligent si in acelasi timp simplu.M-a emotionat profund...
 
Eu nu sunt în țară, așadar, am publicat videoclipul trupei Taxi fără să fiu la curent cu scandalul de pe seama acestei catedrale. Chiar dacă aș fi fost în România, dacă nu vedeam, întâmplător, la știri, nu mă interesa acest subiect. Am postat însă videoclipul fără să fac vreo legătură cu ortodoxismul (plus clădirile anexe), catolicismul sau oricare altă religie de care ar fi fost vorba. Pentru mine (neimplicată politic sau religios), mesajul transmis a fost unul pozitiv: 1. „Dumnezeu preferă lemnul”, adică vine la fel de bine într-o biserică rustică, ca și într-una construită din aur. El nu preferă luxul, din contră, preferă simplitatea (a se vedea exemplul Fiului Său, care s-a născut într-o iesle, nu a avut o casă și a murit pe o cruce). 2. „Dumnezeu preferă spațiile mici”, adică totul depinde de noi: dacă noi Îl chemăm, va veni nu doar într-o biserică (oricare ar fi ea), ci ne va însoți în cămăruța inimii noastre, oriunde ne-am afla. Dacă o trupă (oricare ar fi fost aceea) a reușit să transmită acest mesaj unei neîndoctrinate din punct de vedere politic sau religios, înseamnă că și-a atins scopul. De ce să nu apreciem această calitate pe care trebuie să o aibă o compoziție muzicală, dincolo de subtilitățile care stau în spatele acestei piese? Gândind schematic și fără a vedea doar într-o direcție, țin să felicit această inițiativă. Bravo Taxi!
 
Nu cred ca s-au facut din banii voștri, iar daca vreți spitale sau școli , nu trageri la răspundere casa Domnului , ci pe cei de la Cotroceni! Nu vad nici-o relevantă in a te răzbuna pe oamenii care vor sa facă ceva pentru darurile primite de la Dumnezeu!
 
 
E destul de gresit acest clip..Multe vedete si multi oamenii s-au suparat pe popi ca nu s-au implicat in cazul Colectiv..Dumnezeu nu sta in biserici si alte cladiri,EL sta in inima celui smerit oriunde ar fi :munca,scoala,acasa etc..Iar cand se strang mai multi pentru rugaciune indiferent in ce loc biserica,adunare ,sala tot ii asculta Dumnezeu ca asta depinde de inima fiecaruia nu de cladire.
 
Fara nicio legatura cu Catedrala ,,Mantuirea Neamului'' , am tras concluzia, de aici, ca toti care nu locuiesc in case mici (eventual, din lemn) nu sunt preferati de Dumnezeu!? Sau e valabil doar pentru locurile de rugaciune?
 
 
FELICITARI TAXI ,felicitari si celorlalți ce au fost implicați in acest proiect !
 
Pentru cei care va jignesc ,sa ne rugam ,asa cum spune Biblia : " ...sa ne rugam pentru voi si sa cerem sa va umpleti de cunoașterea voii Lui,intru toată înțelepciunea si priceperea duhovniceasca "
 
 
Maestre, cu tot respectul pentru muzica dvs. am si eu doua intrebari scurte, daca doriti sa imi raspundeti la ele: De ce credeti ca are vreo importanta ce credeti dvs. si restul artistilor, despre ce prefera Dumnezeu si ce nu, in raport cu construirea Catedralei Mantuirii Namului? Si a doua: De ce credeti ca exista vreo legatura intre preferintele lui Dumnezeu si aceeasi catedrala? Multumesc anticipat.
 
Dragele mele vedete smerite care ati participat la acest interesant videoclip si care probabil preferati la randul vostru sa traiti in spatii mici de lemn, pentru moschee nu ati compus niciun cantec? Mai bine sa ne dezbinam noi romanii intre noi, nu-i asa? Ca asa-s romanii smeriti, saraci (de multe ori si cu duhul, caci au nevoie de vedete ca sa gandeasca, nu pot gandi cu capul lor) si modesti. P.S. am inteles mesajul cantecului, in cazul in care se va trezi careva sa-mi dea explicatii. iar banii alocati sanatatii sau invatamantului n-au nicio treaba cu biserica, e alta treaba a bugetului. Si apropo, cand mai vizitati marile capitale ale lumii, nu intrati in catedrale ca nu-l veti gasi pe Dumnezeu nici acolo!
 
 
Ma sperie aceste comentarii.Majoritatea n-au inteles nimic din piesa, din mesaj. Mesajul nu e nicicum anti Dumnezeu. Din contra.Credinta e minunata.Nu e nevoie de palate, aur si opulenta sa il multumesti pe Dumnezeu. Nu e nevoie de bani, masini de lux si straie cu fir de aur ci doar de iubirea aproapelui, de acceptare, de acordarea de ajutor, de credinta. Asta inseamna religie..sa fii un om bun asta te aduce mai aproape de Dumnezeu, Nu ii inteleg pe cei care se bat cu pumnul in piept ca sunt crestini si cu frica de dumnezeu si pe aici scriu comentarii pline de ura ba chiar blesteama si judeca.
 
 
Ce pacat e sa vezi atatia retardati care nu au inteles nimic din clipul asta. Ce legatura are faptul ca unii dintre oamenii din clip au bani?
Diferenta majora este ca oamenii din clip au bani pentru ca ii merita si i-au castigat prin ceea ce fac. BOR are bani de la mine, de la tine si de la ceilalti idioti care ii platesc.
 
 
s vrea sa va intreb pe cei revoltati de mesajul piesei,de ce ne trebuie o cladire imensa si luxoasa,cu "n" lifturi si toate celelalte,de ce atata poleiala?Toate acestea nu au nicio legatura cu stramoseasca noastra credinta...Eu stiu ca ortodoxia era considerata cea mai traditionala religie crestina,ca preotii se imbracau simplu,erau evlaviosi ,in mijlocul oamenilor ,nu aveau nevoie de opulenta,ci de cat mai multi credinciosi,care sa le asculte sfintele rugaciuni,propovaduirea Evangheliei ,ei fiind urmasii Sf.Apostoli.E adevarat ca sunt preoti,sau calugari,care respecta aceste traditii ancestrale,dar unii chiar au transformat biserica intr-o mare afacere.Ramanem cu speranta ca intr-o zi vor plati in fata Lui Dumnezeu,dar ce ne facem cu acei creduli ,care nu inteleg? Daca citeati citatul din finalul piesei,intelegeati mesajul...Respect colaboratorilor si lui Dan Teodorescu,dar mai ales Maestrului Mircea Cartarescu!
 
Sa înteleg ca erati intrati intr-un con de umbră si numai cu așa ceva mai puteaţi iesi in vizorul presei?Halal de voi ... Sa te intrebi de ce avem nevoie de o catedrala asa mare e ca și cum te-ai intreba de ce construim un spital mare ca doar ne putem trata și acasa in camera noastra mică.Raspunsul e ca nu suntem animale ci oameni si oamenii au nevoie de simboluri .Cand eraţi copii si mergeaţi in excursie la manastirile din Moldova spuneţi sincer ''V-a placut nu?''.Daca si inaintasii nostri aveau capetele voastre de gumă vorbeam in turca sau rusă acum.
 
 
Bă, știți de ce Catedrala Mântuirii Neamului se vrea o contrucție așa mare? Știți de ce n-or făcut-o proștii ăștia de popi din lemn? Ca să reziste în timp, bă. Ca să nu o demoleze orice agarici de-ăsta corporatist și să construiască în locul ei un Sfânt Mall.
În Biserică se promovează dragostea de neam, de patrie, de familie, că deh... doar așa se poate vorbi și de dragoste de Dumnezeu. În același timp, în Sfântul Mall se promovează dragostea de bani, de lucruri, dar despre astea nu zicem nimic. Hai să atacăm biserica...
Hai să killărim copaci să construim biserici. Oameni buni, voi gândiți? Reveniți-vă în simțăminte. Vă strângeți o armată de oameni populari și vedete și faceți un mega featuring... Bă, lumea vă crede. Voi realizați contribuția voastră la pierderea identității naționale și îndobitocirea populației?
Ia legați-vă, mă, de Sfântul Mall, de Sfintele Hypermarketuri... Astea să nu fie din lemn?
Și dacă ar construi popii biserici din lemn nu-i așa că le-ați scoate ochii că defrișează pădurile?
Eu zic că... Rușinică la obrăjior la domniile voastre. Aș fi crezut mai sus despre voi.


Tu ai fost vreodata in Maramures sau in Bucovina? Daca nu, te informez ca spre surprinderea ta, gasesti zeci de biserici datand si de acum 6-7 secole, MIRACULOS, DIN LEMN! ;)
 

UPDATE, ora 00.45:


În această seară, membrii trupei Taxi i-au dat replica lui Grigore Leşe, pe Facebook, făcând publice mailurile prin care i se aducea la cunoştinţă versurile melodiei, mesajul ei şi restul participanţilor la proiect.
 
Reacția celor de la Taxi vine în urma declarațiilor publice făcute de Leșe, care a susținut că nu ştia că melodia este un manifest împotriva Catedralei Neamului şi că va cere să fie scos din videoclip.

Acesta este mesajul trupei: 

” Notă de presă - referitoare la participarea domnului Grigore Leșe în proiectul "Despre smerenie"
Prin prezenta dorim să vă comunicăm faptul că domnul Grigore Leșe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitației de a filma.
1. În data de 14.03.2016 domnia sa a primit pe email textul piesei și lista participanților confirmată în acel moment. (foto print screen - mai jos)
2. În data de 22.03.2016 domnul Grigore Leșe a venit la studio. Înainte de a-și da acordul final pentru a înregistra, a fost invitat să asculte piesa și să urmărească filmările realizate până în acel moment. După ce a ascultat piesa și a vizionat filmările, domnul Leșe a intrat în studio pentru înregistrările audio și video.
Vă mulțumim,
În numele trupei Taxi
Gabriela David - PR Manager trupa Taxi”


 Mesajul este însoţit de două fotografii ale mailurilor trimise către artistul Grigorte Leşe.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii