Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 5 septembrie 2015. Ce sfânt pomenesc, astăzi, ortodocşii. Mii de români îi poartă numele

ro

05 Sep, 2015 04:23 2309 Marime text

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare, ucigaşul de prunci.


Din Scriptură aflăm că în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soţia lui, îi va naşte fiu, ca răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât şi soţia sa erau înaintaţi în vârstă. Pentru îndoiala sa, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliţă, dupa naşterea acestuia.

În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia proroceste despre viaţa şi activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“ Datorită acesti prororciri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.

Potrivit tradiţiei, când Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranţa de a-L ucide şi pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peşteră. Irod ştia de naşterea minunată a lui Ioan şi pentru că ajunsese să creadă că acesta ar putea fi Mesia, le porunceşte soldaţilor să-l caute şi să-l omoare.

Ştiind de naşterea lui Ioan şi crezând că însuşi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldaţilor să îl caute şi să îl omoare. Pentru că soldaţii nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.
Există tradiţia că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripţii din secolul al IV lea, descoperită în 2003, moaştele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Menţionăm că la patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit şi Elisabeta. Copilul loan a rămas în pustie, hrănit de înger şi păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Sursa: CreştinOrtodox.ro



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii