Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 29 ianuarie 2016 Ortodocșii pomenesc azi de cel ce înseamnă "purtător de Dumnezeu“

ro

29 Jan, 2016 01:25 1882 Marime text
Nu cunoaştem cu exactitate dată naşterii Sfântului Ignatie Teoforul, însă, cunoaştem dată trecerii sale la cele veşnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr.
 
Împreună cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfântului Ioan Evanghelistul. Se crede că a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Petru. Numele "Teoforul” înseamnă "purtător de Dumnezeu“. Potrivit tradiţiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat în braţe pentru a-l arată ucenicilor Săi că model de smerenie (Matei 18, 2-4).
A suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alţi creştini, în timpul persecuţiei din Antiohia şi pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma.
I-a implorat pe romani să nu mijlocească în faţă autorităţile imperiale pentru a obţine achitarea lui.: "Lăsaţi-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu şi sunt măcinat de dinții fiarelor, că să fiu pâine curată a lui Hristos“.
Câţiva creştini au adunat rămăşiţele sale din amfiteatrul de la Roma şi le-au adus la Antiohia. Astfel, la 29 ianuarie facem pomenirea aducerii moaştelor Sfântului Ignatie Teoforul de la Roma la Antiohia.
Sursa: crestinortodox
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii