Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 29 februarie 2016 Ortodocșii prăznuiesc, azi, doi sfinți din Dobrogea

ro

29 Feb, 2016 05:24 2770 Marime text
Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuviosi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecţi, iar în anii nebisecti - pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian (foto sus) s-a născut în provincia română Scythia Minor, în anul 360. A fost atras încă de mic de viaţă monahală. La vârstă de 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman (foto jos). Vor rămâne amândoi, timp de doi ani, într-o mănăstire din Betleem, unde se adâncesc în canonul vieţii monahale, apoi părăsesc Palestina pentru Egipt, în dorinţa de a cunoaşte viaţă şi învăţătură marilor asceţi.
În ciuda hotărârii lor de a rămâne aici, după un timp îi aflăm, tot împreună, la Constantinopol, unde îl cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăţia sufletească în care trăiesc cei doi, acesta îl hirotoneşte diacon pe Casian şi preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de el, Casian îşi va desăvârşi pregătirea teologică, după cum mărturiseşte în scrierile sale: "Eu sunt ucenicul şi opera lui Ioan".
În anul 405, cei doi merg la Roma, unde încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a două oară. Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veşnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde în anul 415, întemeiază două mănăstiri, una pentru bărbaţi şi altă pentru femei. Sfântul Ioan Casian este considerat întemeietorul monahismului în Franţa şi ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435, curând fiind cinstit că sfânt, la început în Marsilia şi în sudul Franţei, pe dată de 23 februarie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii