Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 27 ianuarie 2016 Orotodocșii prăznuiesc unul din marile evenimente ale bisericii

ro

27 Jan, 2016 02:51 2003 Marime text
În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se aminteşte că acesta a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că şi-a însuşit via văduvei Calitropia. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, că după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal. A treia şi cea din urmă dată a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos şi apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.
 
În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creştinii au reuşit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitală Imperiului Bizantin.

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită "a lui Amantie", iar după aceea la Biserica Sfânta Irina. A doua zi, dis de dimineaţă, Sfintele sale Moaşte au fost duse în Biserica Sfinţii Apostoli. Potrivit Tradiţiei, în momentul în care au fost aşezate în această din urmă biserica, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."
 
Racla cu Sfintele Moaşte a fost îngropată în Sfântul Altar, lângă Moaştele Sfântului Grigorie Teologul.
 
După venirea cruciaţilor în Constantinopol, Moaştele Sfinţilor Ioan şi Grigorie Teologul au fost duse în Veneţia, iar apoi în Roma. Cinstitul sau trup a fost aşezat mai întâi într-un pridvor al unei Biserici medievale, închinată Sfântului Apostol Petru. Mai târziu, în dată de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate în Biserica cea mare a Sfântului Petru, fiind aşezate într-o Capela special amenajată pentru ele.
 
În ziua de 27 ianuarie se face pomenirea mutării Sfintelor sale Moaşte din Constantinopol în Roma. După 800 de ani, moaştele celor doi sfinţi au ajuns să fie înapoiată Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al ÎI lea restituite Bisericii Constantinopolului, în dată de 27 noiembrie 2004, Moaştele Sfinţilor Ioan Gură de Aur şi ale Sfântului Grigorie Teologul.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii