Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar-26 aprilie Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei

ro

26 Apr, 2011 06:50 1382 Marime text

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei, pe vremea împăratului Liciniu. Acesta din urmă, fiind căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina, a îndrăgit una din slujnicele soţiei sale, pe fecioara Glafira. Aceasta i-a marturisit totul împărătesei, care a trimis-o pe fecioara departe de curtea imperiala de la Nicomidia.
Ajungând Glafira în cetatea Amasia, a fost întâmpinată şi primită cu bunătate de Episcopul Vasile, împreună cu alţi creştini. Ea a dăruit toţi banii pe care ii primise de la împărăteasă, bisericii din Amasia. Aflând Liciniu unde a ajuns slujnica, a poruncit să fie aduşi din Amasia atât Sfântul Vasile, cât şi fecioara Glafira.

Între timp, Glafira însă a murit, iar soldaţii l-au adus în faţa lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei. După ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfântul Vasile a fost omorât prin tăierea capului şi aruncat în mare. Trupul sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope şi dus în Amasia, unde a fost îngropat cu cinste în biserică.

Tot astăzi, facem pomenirea:

-Sfintei Glafira;

- Sfintei Cuvioase Iusta;

- Sfântului Cuvios Nestor;

Mâine, 27 aprilie, facem pomenireaSfântului Mucenic Simeon, ruda Domnului.

Sursa: Calendar Ortodox

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii