Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 25 noiembrie 2015 Este prăznuită una dintre cele mai cunoscute sfinte. Mii de femei îi poartă numele. Cui spunem La mulţi ani

ro

25 Nov, 2015 00:13 2190 Marime text
Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, fiica principelui Consta, a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Cunoştea foarte bine limba greacă şi limba latină şi avea cunoştinţe temeinice de astronomie şi de oratorie.

Sfânta Muceniţă Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maică Domnului cu Pruncul în braţe. Din cauza faptului că nu era creştină, nu reuşeşte să vadă faţă Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deşertăciunea cunoştinţelor ei şi alege să primească Sfântul Botez.
În a două vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruieşte un inel de logodnă, spunându-i: "Iată, astăzi te primesc pe ţine mireasă Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeală această cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc".
În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul sau. Este momentul în care viaţă să se schimbă radical. De acum înainte începe să condamne cultul şi miturile păgâne, înfruntă în discuţii publice pe înţelepţii vremii şi chiar reuşeşte să-i aducă la adevărată credinţă.
Este silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filosofi păgâni. Datorită iubirii sale faţă de Hristos şi a înţelepciunii cu care a fost împodobită, Sfânta Muceniţă a făcut că toţi filosofii prezenţi să creadă în Hristos şi să-L mărturisească că fiind Dumnezeu adevărat. Pentru acest lucru, toţi acei înţelepţi au fost arşi în foc.
Pentru lupta să împotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Potrivit Sfintei Tradiţii, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mănăstire cu numele Sfintei Mucenite, Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Sfânta Ecaterina este şi ocrotitoarea studenţilor teologi din Bucureşti. Paraclisul din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Patriarhul Justinian" din Bucureşti poartă hramul "Sfânta Mucenita Ecaterina".
O părticică din Moaştele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colţea din Bucureşti.

Sfântul Mare Mucenic Mercurie
A fost de neam scit, conducător de oşti şi sfetnic al împăraţilor români Decius (249-251) şi Valerian (253-260). A fost ostaş în trupa ce se chema Martenses, din Armenia cea Mare, unde stăpânea voievodul Saturnin. Pentru că devine un apărător al creştinătăţii, este ucis în oraşul Cezareea din Capadocia. Din Acatistul şi Viaţă Sfântului aflăm că "A două zi după tăierea sfântului, s-a aflat trupul lui alb că zăpadă şi ieşea dintr-insul bună mireasma de mir de multpret şi tămâie. Pentru o minune că aceea, mulţi au crezut în Hristos. Apoi sfântul trup a fost pus cu cinste la loc însemnat, care dădea multe tămăduiri celor bonavi".
În biserica de pe stradă Constantin Brâncuşi, nr. 11, sector 3, Bucureşti, se află părticele din moaştele Sfântului Mercurie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii