Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 17 februarie 2016 Despre viața, minunile și faptele sfântului pomenit azi

ro

17 Feb, 2016 04:54 2982 Marime text
 
Sfântul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxă în ziua de 17 februarie, a dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuţiei pornite împotriva creştinilor de către împăraţii Maximian şi Maximus.
 Imediat după ce Teodor a intrat în armata romană, şi izbucnind în oraşul Amasia persecuţia contra creştinilor, acesta nu a dorit să ascundă faptul că este creştin. Pentru acest motiv, a fost închis în temniţă, fiind lăsat să moară din lipsa apei şi a hranei.
 Mântuitorul, însă, i S-a
 arătat Sfântului Teodor în temniţă, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, căci Eu sunt cu ţine; de hrană cea trupească şi de băutură cea pământească de acum nici să nu te mai atingi, căci cu Mine vei fi în împărăţia Mea cea cerească şi veşnică". Tot acum, i s-au arătat sfântului mulţi îngeri, astfel încât, ostaşii care păzeau temniţă, s-au umplut de spaima.
 
După această, Sfântul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat în foc.
 
Sinaxarul aminteşte de o minune a Sfântului Teodor, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), când acesta dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămâna a Postului Mare. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere (colivă).
 
În amintirea acestei întâmplări minunate, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută şi sub numele de Sâmbătă Sfântului Teodor sau a colivelor.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii