Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 17 decembrie 2015 Ortodocșii pomenesc patru sfinți. Dintre care trei tineri. Cui spunem La mulți ani

ro

17 Dec, 2015 01:52 1971 Marime text
 
Prorocul Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminţie împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel şi tinerii Anania, Azaria şi Misail au fost luaţi robi.

Datorită înţelepciunii sale, Daniel este chemat de către Nabucodonosor la palatul sau, împreună cu cei trei tineri. Refuză să se hrănească din bucăţele împăratului şi îi descoperă acestuia că printr-o altă hrană (doar seminţe şi apă) se pot arăta mai frumoşi la chip decât cei ce se hrăneau din masă împăratului. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu areuşit să le explice.
 
Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncaţi într-un cuptor încins. Datorită credinţei lor, Dumnezeu va preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat şi Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de Dumnezeu.
 
Refuză să se închine idolilor şi este aruncat într-o gropă cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieşi nevătămat. În urmă acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele: "Pacea voastră să se înmulţească. De mine s-a dat această porunca în tot pământul împărăţiei mele, că fiecare să se cutremure şi să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci şi împărăţia Lui nu se va strică şi stăpânirea Lui îndelung stăpâneşte, sprijineste şiizbăveşte. Apoi face semne şi minuni în cer şi pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor". Mai târziu va fi aruncat pentru a două oară într-o groapă cu leidin cauza credinţei în Dumnezeul Cel Viu, dar şi de această dată va ieşi nevătămat.
 
Daniel şi cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic. Din Sinaxar aflăm că la Învierea lui Hristos, au înviat şi aceştia şi s-au arătat multora.
 
Sfinţii Părinţi au rânduit că pomenirea lor să fie făcută cu şapte zile înainte de naşterea Mântuitorului, pe motiv că aceştia erau din semintia Iudeii, din care şi Mântuitorul nostru Îşi trage neamul după trup.
Daniel însemna, în evreiește, "Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Proroc Daniel se numără între cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, împreună cu Sfinţii Isaia, Ieremia şi lezechiel.
Sursa: crestinortodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii