Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar - 15 octombrie Sfantul Mucenic Luchian

ro

15 Oct, 2010 05:58 2182 Marime text
121664_luchian.jpgSfantul Mucenic Luchian s-a nascut din parinti nobili, in cetatea Samosata (Siria). Ramas orfan la varsta de 12 ani, si-a daruit averea saracilor. De tanar se hranea doar cu paine si apa o data pe zi, iar uneori nu gusta nimic toata saptamana. Datorita invataturii si sfinteniei sale a fost hirotonit preot in Antiohia. A indreptat multe texte evreiesti, pe care ereticii le strambasera.

Sfantul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care imparatul Maximian dorea sa-i omoare in vremea persecutiilor. In timp ce era adus spre a fi judecat, converteste la crestinism 40 de soldati, persoane care vor primi moarte muceniceasca. Sfantul Luchian a fost aruncat in temnita si supus regimului de exterminare prin infometare.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, au venit cativa crestini in temnita unde era prezent Sfantul Luchian cu paine si vin. Cand acestia l-au intrebat unde anume sa puna painea si vinul pentru savarsirea Sfintei Liturghii, acesta le-a raspuns:"Pe pieptul meu sa le puneti si va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu". Si asa s-a savarsit dumnezeiasca Liturghie in temnita, pe pieptul sfantului. A doua zi de la acest minunat eveniment, a trecut la cele vesnice.

Amintim ca pe mormantul Sfantului Luchian, Sfanta Elena, mama Sfantului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserica.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Savin si Vars, episcopii;
- Sfantului Cuvios Eftimie cel Nou.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Longhin Sutasul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii