Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 13 decembrie 2015 Fost mitropolit al Moldovei devenit sfânt. Vezi motivele

ro

13 Dec, 2015 01:29 2402 Marime text
 
Mitropolitul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, primind la botez numele Dimitrie.
 
A studiat pentru început acasă, apoi la Iaşi, la Colegiul de la Trei Ierarhi, înfiinţat în timpul domnitorului Vasile Lupu. De aici se îndreaptă spre Liov, unde va studia la Şcoală Frăţiei Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului".
Aici a învăţat limba greacă, latină, slavonă bisericească şi polonă, devenind unul dintre poligloţii vremii.
În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. Înanul 1658 a fost ales şi hirotonit episcop de Huşi, apoi episcop la Român, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.
 
Toată viaţă mitropolitului a fost trudă neîncetată pusă în slujba poporului şi a limbii româneşti. În vremea mitropolitului slujbele se ţineau fie în greceşte, fie în slavoneşte, limbi pe care poporul nu le mai înţelegea. Astfel, marea să grijă era că poporul să înţeleagă ceea ce se slujeşte în biserica: "să-ntaleaga tot spăşenia lui Dumnedzau cu întreg înţeles".
Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut că primul poet naţional, primul traducător în limba românăal cărţilor de slujba religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în româneşte al unor cărţi din literatură dramatică şi istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente şi inscripţii. Mai este cunoscut drept o personalitate a vieţii culturale şi spirituale româneşti şipentru traducerile sale din literatură patristică şi pentru contribuţia să la formarea limbii literare româneşti.
În 1686, în urmă campaniei de retragere din Moldova, soldaţii polonezi au luat cu ei că ostatic şi pe mitropolitul Dosoftei. Rămâne în exil până la sfârşitul vieţii. A trecut la cele veşnice pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica "Naşterea Domnului" din Zolkiew (Ucraina).
 
Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost abrobata de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în dată de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iaşi.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii