Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 10 ianuarie 2016 Sfântul pomenit de ortodocși este român foarte cinstit de ruși și de greci

ro

10 Jan, 2016 03:11 1781 Marime text
Pe data de 10 ianuarie, ortodocşii îl prăznuiesc pe Sfântul Antipa de la Calapodești. Deşi român, Sf. Antipa de la Calapodești este mai puţin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de ruşi şi de greci.
 
Ruşii îl cinstesc drept "sfânt cuvios", iar grecii îl cinstesc drept "sfânt athonit", că unul ce s-a distins între călugării de la Sfântul Munte. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în urmă şedinţelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodești, din judeţul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodești, la vârstă de 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos şi s-a stabilit la schitul românesc Lacu. În rânduiala aspră de la Schitul Lacu şi-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa şi hirotonit diacon.
În anul 1860, s-a reîntors în Moldova şi a vieţuit prin mănăstirile din apropierea Iaşului. Din anul 1865 se nevoieşte în Mănăstirea Valaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită linişte şi înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a aşezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani în frica Domnului. Datorită sfaturilor duhovniceşti, în această perioada a fost hirotonit preot.
Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veşnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnita Mănăstirii Valaam.
Canonizarea şi trecerea în rândul sfinţilor a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinţilor şi numărat printre cei din urmă cuviosi părinţi ai Athosului.
 
Sfântul Grigorie de Nyssa
Sfântul Grigorie de Nyssa (335-395), episcop de Nyssa, este unul din marii părinţi capadocieni, alături de fratele sau Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Grigorie de Nazianz.
Este prezent la Sinodul ÎI ecumenic de la Constantinopol (381), unde susţine cu mare succes cauza credinţei niceene. Totodată, el ia apărarea Sfântul Grigorie de Nazianz împotriva atacurilor episcopilor egipteni şi macedonieni, instigaţi de papa Damasus. Datorită talentului sau oratoric şi cunoştinţelor sale, este proclamat "stâlp al ortodoxiei". Revine la Constantinopol de mai multe ori, pentru a predică la moartea prinţesei Pulcheria, în 385 şi apoi a mamei sale. Este prezent şi la sinodul din 394 sau 395, convocat de Patriarhul Nectarie. După această dată, informaţiile despre el încetează, ceea ce ne face să credem că această ar fi perioada la care a adormit întru Domnul.
Sursa: Calendar Ortodox
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii