Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț de ultimă oră al NATO Simulează un război în Europa

ro

11 Mar, 2015 23:00 1255 Marime text
NATO va organiza în aprilie și iunie exerciții pentru a-și testa noua forță de reacție foarte rapidă în Europa, anunțată în septembrie pentru a face față altor amenințări ruse, a anunțat astăzi un responsabil al Alianței atlantice, relatează AFP, citat de Agerpres.

Exercițiul de alertă Nobel Jump urmează să aibă loc de la 7 la 10 aprilie în Olanda și Republica Cehă. „El se va concentra pe pregătirea și desfășurarea rapidă a elementelor" acestei forțe, care va trebui să fie capabilă să ajungă la locul de criză sau agresiune externă în termen de 48 de ore până la 7 zile, a indicat un responsabil militar al NATO jurnaliștilor la baza din Mons (vestul Belgiei).

Un exercițiu mai spectaculos, Nobel Jump 2, va fi apoi organizat între 9 și 19 iunie pentru „testarea capacității de a desfășura trupe aliate din Germania, Olanda, Norvegia și Republica Cehă", care "se vor duce în zona de antrenament Zagan din vestul Poloniei... pentru a răspunde la o criză ce ar avea loc", a adăugat acest responsabil.

„Aceasta va începe cu lovituri aeriene, apoi desfășurare de trupe pe cale aeriană sau elicoptere și probabil forțe speciale", potrivit acestui responsabil. „Apoi, va avea loc o joncțiune cu trupele avansate" ale forței foarte rapide, care se va deplasa la bordul tancurilor și vehiculelor blindate.

Acest exercițiu va coincide cu altul din nordul Poloniei unde va fi simulat un asalt amfibie.

Forța „vârf de lance" este caracterizată prin „capacitatea ei de a se desfășura... imediat ce este semnalată o problemă. Acest lucru ne va permite să acționăm ca un factor de descurajare împotriva oricărei escaladări", a reamintit acest ofițer NATO.

„Acest lucru schimbă calculele adversarului", a asigurat el, în timp ce țările din Europa de Est membre NATO, care au trăit sub ocupația sovietică, sunt foarte preocupate de invazia Rusiei în Crimeea și sprijinul Moscovei pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei, notează AFP.

Un exercițiu de mare amploare, cu participarea a 25.000 de soldați, este de asemenea planificat în Spania, Portugalia și Italia în toamnă.

Această nouă forță „Vârf de lance" a NATO ar trebui să fie operațională în 2016. „Acesta este un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, care a violat dreptul internațional și anexat Crimeea", a declarat în februarie secretarul general NATO Jens Stoltenberg.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii