Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România protestează împotriva despăduririlor abuzive Sibienii cer înăsprirea controalelor în portul Constanţa

ro

14 May, 2015 10:36 976 Marime text
 
Luna mai se poate numi luna protestelor pentru despăduririle abuzive ce au loc de ani buni în România. Până acum, în fiecare weekend zeci de mii de români au ieşit în stradă, revoltați de faptul că, în numai câțiva ani, România a rămas cu mai puțin de jumătate din suprafața împădurită pe care o avea în 1989. Situația este cu atât mai gravă cu cât aici există jumătate din suprafața totală de pădure virgină din Uniunea Europeană. Protestatarii au acuzat clasa politică de complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, în acest sens fiind enumerați Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Dan Șova, Paul Lambrino sau Tudor Chiuariu, implicați în dosare penale care privesc retrocedări ilegale de păduri. Sâmbăta aceasta şi-au anunţat intenţia de a ieşi în stradă câteva sute de sibieni, care se vor aduna în Piaţa Mare din Centrul istoric al municipiului.
Evenimentul este organizat de către comunitatea „Uniţi Salvăm” şi este susţinut de mai multe grupuri şi organizaţii sibiene interesate de protecţia mediului înconjurător. Deja a fost obţinut avizul de la Primăria din localitate. Oamenii au fost sfătuiţi să-şi aducă, în funcţie de posibilităţi, un izopropen, o salteluţă sau o pătură veche pentru a se întinde pe jos „precum copacii care au fost tăiaţi în mod abuziv”. Oamenii spun că vor să se alăture celorlalte oraşe, atât din ţară, cât şi din diaspora, împotriva despăduririlor abuzive care au lăsat România cu nici 27% din suprafaţa împădurită faţă de 31,8%, cât era în 1990. Organizatorii solicită sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului ca „resursele naturale să fie exploatate transparent şi protejate ca o moştenire naţională”. Ei mai cer „adoptarea unui Cod Silvic care să apere pădurile şi să ne protejeze de practicile abuzive ale companiilor şi să se înăsprească controalele la procesatori şi în Portul Constanţa”.
Scandalul s-a amplificat după ce în 27 aprilie un ONG de mediu a dat publicității filmări din care reiese că reprezentanții companiei Holzindustrie Schweighofer ar accepta cu bună știință să folosească  și ar recompensa lemnul tăiat ilegal din pădurile din România. A pus paie pe foc președintele Klaus Iohannis, atunci când a cerut reexaminarea Codului Silvic în Parlament. Societatea civilă l-a bănuit că a făcut-o pentru a ajuta firma austriacă, întrucât Codul Silvic impune o limită de 30% oricărei companii în procesarea unei specii de arbori  din România.  Atunci, Holzindustrie Schweighofer a amenințat cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă această plafonare nu este eliminată din lege. Firma a anunţat ulterior că îndeplinește toate cerințele legale impuse de statul român si că nu prelucrează lemn care nu are documente legale de proveniență. Scandalul este departe de a fi stins. 

sursa foto: geografilia.blogspot.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii