Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potrivit datelor BRAT Și totuși… românii citesc în mod curent cel puţin o publicaţie!

ro

02 Jul, 2015 12:06 1027 Marime text
Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) a publicat, astăzi, primele rezultate de audienţă pentru presa scrisă corespunzătoare întregii populaţii a României, cu vârsta între 14 şi 74 de ani, prin intermediul Studiului Naţional de Audienţă (SNA). Pentru prima dată rezultatele de audienţă ale presei scrise sunt disponibile şi pentru populaţia din mediul rural, livrările anterioare de date studiind doar populaţia urbană. Conform BRAT, accesul la rezultatele de audienţă din mediul rural vor aduce noi informaţii clienţilor de publicitate dornici să investească în această zonă. Presa scrisă atinge peste 35% din populaţia satelor, în timp ce acest procent în mediul urban se ridică la peste 60%.
Informaţiile publicate astăzi confirmă faptul că tendinţele şi evoluţiile cu privire la consumul media din zona rurală sunt similare mediului urban, dar la un nivel de penetrare la puţin peste jumătate faţă de mediul urban.
Potrivit BRAT, odată cu această publicare a rezultatelor SNA, beneficiarii studiului vor avea o imagine completă asupra modului în care populaţia României citeşte publicaţii tipărite, ziare sau reviste, putând analiza consumul media diferenţiat pentru publicul din mediul urban sau rural.
Cele mai recente date de audienţă pentru presa scrisă reflectă faptul că 7,3 milioane de persoane (58% din populaţia între 14 şi 74 ani din România) citesc în mod curent cel puţin o publicaţie. Dintre acestea, 69% provin din mediul urban şi 31% din mediul rural. Raportat la profilul publicului cititor, diferenţele dintre preferinţele celui din mediu urban şi rural nu diferă foarte mult sub raportul genului, a vârstei sau a educaţiei. În timp ce femeile preferă revistele, bărbaţii citesc în mai mare măsură presa cotidiană şi publicaţiile locale (în cea mai mare parte tot publicaţii cotidiene), tendinţa manifestându-se mai pregnant în mediul rural.
Tinerii sub 24 de ani preferă revistele atunci când citesc, în timp ce persoanele între 35 şi 54 de ani citesc cu precădere cotidiene, iar persoanele peste 64 de ani citesc puţin, şi în special reviste. Totodată, conform BRAT, aşa cum este deja cunoscut, interesul publicului pentru lectura presei creşte odată cu nivelul educaţiei persoanelor. În cazul mediului rural, se observă în mod special o preferinţă mult mai mare în comparaţie cu cea din mediul urban spre lectura presei în cazul persoanelor cu educaţie superioară. În plus, ca o tendinţă generală, publicul cititor din mediul rural preferă presa locală celei naţionale, în mai mare măsură decât publicul din mediul urban.
BRAT este organizaţia industriei de media din România, care măsoară audienţa presei scrise şi a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) şi monitorizează investiţiile în publicitate (presa scrisă, online, radio şi outdoor). Măsurătorile şi monitorizările BRAT sunt independente şi transparente, pe baza standardelor profesionale stabilite de membrii săi în concordanţă cu normele internaţionale. BRAT pune la dispoziţia pieţei de media şi de publicitate indicatorii de performanţă obţinuţi în urma auditului şi a studiilor realizate.
Studiul Naţional de Audienţă (SNA) furnizează rezultate de audienţă pentru presa scrisă din România şi reprezintă pentru piaţa de media şi publicitate sursa unică a informaţiilor referitoare la performanţele presei scrise utilizate în tranzacţionarea spaţiului publicitar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii