Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Și senatorii din Comisia de învățământ îi cer demisia ministrului Bostan!

ro

29 Jun, 2016 18:14 1616 Marime text
Și membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport au adresat o scrisoare deschisă ministrului Comunicațiilor, Marius Bostan, cel care a susținut că nu ar trebui să mai existe învățămînt gratuit. Vă redăm integral scrisoarea:
 
 ”Scrisoare deschisă adresată domnului Ministru Marius Bostan cu privire la jurământul făcut în fața poporul român
Domnule Ministru,
În ultimele 24 de ore ați primit numeroase reacții cu privire la declarațiile dumneavoastră pe marginea educației. Cu toate acestea, păreți să nu înțelegeți încă mesajul de fond. Permiteți-ne ca, în calitate de profesori dedicați educației din România, să vă explicăm de ce declarațiile dumneavoastră sunt greșeli grave pentru un ministru.
Ați jurat cu mâna pe Constituția României promițând să respectați „Constituțiași legilețării”, să apărați „drepturileși libertățile fundamentale ale cetățenilor”. Declarațiile dumneavoastră cu privire la învățământ arată că ați încălcat jurământul depus în fața poporului românși al Președintelui României. Ar trebui să mai afați că dreptul la educație gratuită este prevăzut în Constituția României, pe lângă multe alte tratate și convenții europene sau internaționale la care țara noastră este parte. Constituția României, la art. 32 alin. 4, prevede că "învățământul de stat este gratuit”. 
Convenția ONU vorbește despre necesitatea asigurării "unui învățământ obligatoriu și gratuit pentru toți". Constituția - și dreptul la educație gratuită cuprinsă în aceasta - trebuie apărată de însăși Guvernul României. Dumenavoastră ignorați toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteți plătit de cetățenii României. Iată o mentalitate comunistă. Declarația conform căreia dascălii își bat joc de meseria lor este inacceptabilă. Nu știm dacă sunteți conștient de acest fapt, dar probabil mai toți oamenii care lucrează în jurul dumneavoastră au fost formați în sistemul de învățământ românesc. Să aveți atâta lipsă de considerație pentru un grup de oameni care aduc un aport important națiunii și fac eforturi uneori supraomenești pentru salarii derizorii înseamnă să aveți o mentalitate lipsită de empatie și mai ales plină de orgoliu - pentru ca nu ați recunoscut cu adevărat greșeala nici la
momentul actual. 
Domnule Ministru,
Toate cele spuse mai sus împreună cu faptul că emiteți analize gratuite despre un sistem pe care nu îl cunoașteți ne arată că drumul spre maturizarea politică a României este încă lung. Justifcările poporului - oricare ar f acestea - nu sunt imbecile, domnule ministru, pentru că ei sunt plătitorii salariului de care dumneavoastră nu vă plângeți. Ca membru al Guvernului trebuie să aveți responsabilitatea propriilor dumneavoastră declarații și - mai important - să apărați Constituția pe care ați jurat. Cum credeți că meritați să fți taxat pentru această ieșire în decor? Priviți spre alte țări din occident și răspundeți singur la întrebarea: este corect să vă păstrați funcția în continuare? În opinia noastră nu - de aceea vă cerem demisia.”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii