Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită cu fast la Năvodari

ro

12 Oct, 2012 12:30 1550 Marime text
Ziua de 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru năvodăreni  – este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, protectoarea oraşului. În cinstea acestei zile sfinte, sâmbătă, de la ora 18.30, Înaltpreasfinția Sa Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva, urmată de o procesiune a moaștelor sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion. Ca în fiecare an, edilul Nicolae Matei şi consilierii locali din Năvodari vor participa alături de credincioşi la acest eveniment deosebit. Procesiunea religioasă va avea următorul traseu – străzile Constanței, Mării, Frunzelor și Rândunelelor.

Cu această ocazie specială, enoriașii prezenți la slujbă vor avea parte de o surpriză plăcută, deoarece lângă biserică a fost amenajat un spațiu pentru odihnă. Aleile din jurul lăcașului de cult au fost asfaltate, iar enoriașii vor putea să se odihnească pe băncuțe.

Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, lângă Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. La mai puțin de 20 de ani, ea a ales calea Domnului, urmând să-și petreacă  viața alături de călugări. Moartă la numai 27 de ani, neprihănita Parascheva a fost înmormântată chiar în părțile ei natale, nu departe de mare, iar după o vreme,  moaștele i-au fost aduse în Biserica Sf. Apostoli din  Kallicrateia.

Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în țara noastră în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate pe 13 iunie 1641, în biserica “Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. În anul 1884, când biserica mânăstirii întră într-un proces de consolidare, sfintele moaște ajung în paraclisul mânăstirii, iar peste câțiva ani în Catedrala mitropolitană din Iași.

Citeste ACI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii