Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiune de cuvântări și rememorări la Comunitatea Elena "Elpis" din Constanța

ro

20 Nov, 2018 16:06 2097 Marime text
În ziua de 23 Noiembrie 1878, Constanța a fost luata în posesiune Romana.

Astfel, conform ziarelor si publicatiilor de atunci, manifestarile au fost ample si grandioase.

Comunitatea Elena Constanța a facut o manifestatie impunatoare dedicata fratilor lor romani, a ridicat in piata principala a orasului un frumos si impunator arc de triumf, toata populatia orasului era pe strazile parca neincapatoare, cu fanfare, cantece si marsuri de bucurie.

La biserica greceasca a avut loc un Te Deum la care au luat parte toate oficialitatile orasului precum si marea masa a populatiei, indiferent de etnie, sunt cuvintele vremii.

De asemenea, la momentul trecerii Dobrogei la Romania, grecii au declarat printr-o scrisoare deschisa dorinta de a fi guvernati de autoritatile romane nu bulgaresti.

Nicola Papadopol, primar pana in anul 1877 a fost declarat primul cetatean roman al Constantei, recunoscut de catre guvernarea din data alipirii Dobrogei iar primul primar al Constantei ca oras parte a Romaniei a fost Anton Alexandridis.

Urmand traditia, continuatori fiind a Comunitatii Elene, anuntă pe aceasta cale ca vineri, 23 Noiembrie la ora 13.00, va avea loc la Biserica Greaca Metamorphosis un Te Deum iar la ora 15.30, la Teatrul Elpis, timp de 1 ora va avea loc o sesiune de cuvantari si rememorari ale principalelor evenimente ce au avut loc in acele timpuri.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii