Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serie de trei cutremure. Unul, de suprafață, aproape de Mangalia, în Marea Neagră. Când a fost cel mai puternc din zonă. Ce consecințe a avut

ro

28 Jan, 2016 01:17 5265 Marime text
Trei cutremure au fost înregistrate, în această seară, în numai două ore.
 
Primul a fost înregistrat la ora 21.40, în Vrancea și a avut magnitudinea de 3.1 grade.
Cel de-al doilea la ora 23.02, cu aceeași magnitudine, tot în Vrancea.
Al treilea cutremur, de 3.5 grade, a fost înregistrat în largul Mării Negre, la șapte kilometri adâncime, la ora 23.31, în apropiere de Mangalia. 

Cel mai puternic cutremur din Marea Neagră
Cutremurul din anul 1901 a fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, potrivit wikipedia.
 
Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Shabla. Cutremurul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Falia Shabla produce cutremure cam odată la 450 - 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 - 7,5 grade pe scara Richter. Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15 - 30 km.
 Cutremure produse în această zonă și cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.
Cutremurul, fiind foarte puternic, a fost urmat de multe replici și alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6 grade pe scara Richter. Acestea au ținut până în anul 1905.
 
Pagube
Cutremurul a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maximă a IX-X pe scara Mercalli). Cutremurul a generat un tsunami de 4 - 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale.
În București, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populației.
Provincia bulgărească Dobrici a fost, de asemenea, grav afectată de tsunami. În mai multe localități (printre care și Balcic) casele au fost luate de șuvoaiele de ape

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii