Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care interzice comercializarea oricăror plante, substanţe şi preparate psihotrope

ro

27 Apr, 2011 19:15 1219 Marime text

Senatorii au adoptat miercuri proiectul legislativ iniţiat de colegul lor liberal Mario Oprea, prin care se interzice comercializarea oricăror plante, substanţe şi preparate psihotrope, indiferent de destinaţia substanţei sau scopul activităţii, inclusiv cel din unităţile medicale sau în cercetare.

Senatorii au adoptat proiectul legislativ cu cvasiunanimitate de voturi, tabela electronică de vot înregistrând 65 de voturi pentru, o abţinere şi niciun vot împotrivă.

Atât reprezentanţii opoziţiei, cât şi cei ai puterii au arătat, în cadrul dezbaterilor generale, că adoptarea iniţiativei legislative este necesară pentru a se da un semnal politic favorabil stopării fenomenului de consum de substanţe halucinogene, care produce tragedii zilnic, însă a existat şi o opinie contrară potrivit căreia textul legislativ în cauză este inutil şi nu va produce altceva decât confuzie

Liderul grupului PNL, senatorul Puiu Haşotti, a arătat că, printr-un vot favorabil iniţiativei legislative, se va da un semnal favorabil pentru prefecţii şi primarii care au început acţiuni de combatere a fenomenului pe plan local, "în primul rând din punctul de vedere al societăţii româneşti, dar şi medical".

El a arătat că textul legislativ este perfectibil şi că poate fi corectat cu sprijinul reprezentanţilor guvernului, la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

La rândul său, liderul senatorilor independenţi, Şerban Mihăilescu, a subliniat că, până când legea ajunge în vigoare, este timp suficient pentru a fi corectată, subliniind că, până în acest moment, autorităţile şi, în special Agenţia Naţională Antidrog, "nu au făcut nimic" pentru a stopa acest fenomen.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că grupul social-democrat va vota în favoarea proiectului legislativ aparţinând colegului de la USL şi a mulţumit reprezentanţilor puterii că şi-au manifestat sprijinul pentru adoptarea proiectului legislativ.

Guvernul a transmis Parlamentului o poziţie negativă faţă de proiectul legislativ, împărtăşită şi de preşedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Greblă.

Acesta a afirmat că proiectul legislativ va crea confuzie, nu va aduce nimic nou în ceea ce priveşte sistemul sancţionator actual, ar crea interdicţii păgubitoare pentru economia şi cercetarea românească şi este inutil deoarece "organele statului nu vor avea ce face cu textul de lege, neavând niciun instrument la îndemână".


Conform iniţiatorului, substanţele şi preparatele interzise comercializării sunt prevăzute în două anexe la proiectul legislativ, iar într-o a treia anexă sunt cuprinse plantele şi substanţele supuse controlului naţional, care prezintă risc pentru sănătatea publică din cauza calităţilor psihotrope. În ceea ce priveşte sancţiunile pentru comercializarea acestora, textul prevede de la suspendarea activităţii societăţii pe o perioadă de 6-9 luni până la închiderea acesteia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii