Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Şefi din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, reţinuţi pentru luare de mită

ro

06 Aug, 2015 16:28 1301 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 6 august 2015, a inculpaţilor
 
 IORDAN RĂZVAN-MIHAI, la data faptelor director al  Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, în prezent consilier al primarului Sectorului 1, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, 
TOMA DAN, la data faptelor șef birou, ulterior director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, funcţie deţinută şi în prezent, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită 
 
Din ordonanțele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice potrivit cărora :
În perioada anilor 2006-2010, inculpatul Iordan Răzvan, în calitate de director al  Direcției Inspecție din cadrul Primăriei  Sectorului 1 București și Toma Dan, șef birou în cadrul aceleiași direcții, au pretins și primit, în două, respectiv în trei rânduri, sume de bani cuprinse între 15.000 euro și 70.000 euro, pe care le-au împărțit, de la doi oameni de afaceri pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună întocmirea și semnarea proceselor verbale de recepție a unor lucrări de construcție.
 
În concret, în cursul anului 2006, firma administrată de un om de afaceri a edificat o construcție compusă din parter si 3 etaje situată în municipiul Bucureşti, sector 1.
La terminarea lucrării era necesară întocmirea unui proces verbal de recepţie a lucrării, recepţie ce se efectua si semna, inclusiv de către un reprezentant al Primăriei Sectorului 1 București.
Efectuarea recepţiei lucrării în prezenţa reprezentantului primăriei era o etapă absolut necesară intabulării şi deschiderii rolului fiscal pentru imobilul edificat,  fără de care vânzarea ulterioară nu era posibilă.
Din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, responsabili pentru aceste activităţi erau Iordan Răzvan - director  al Direcției Inspecție și Toma Dan - şef Birou recepții și regularizări taxe, din cadrul Direcției Inspecție.
Aceștia au condiționat recepționarea lucrării mai sus menționate, prin intermediul unui subordonat, de plata sumei de 30.000 euro.
După mai multe intervenţii efectuate pentru reducerea cuantumului sumei pretinse, aceștia au acceptat ca suma plătită să fie în valoare de 15.000 euro. Astfel, în cursul lunii august 2006, omul de afaceri a remis, prin intermediari, suma de 15.000 euro, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan. Banii au fost împărțiți între Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
 
În cursul anului 2008, Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan, prin intermediul unui subordonat, au condiţionat recepția lucrărilor executate la un imobil compus din parter și 7 etaje, situat în mun. Bucureşti, sectorul 1,  de plata sumei de 70.000 euro. Banii au fost plătiți de un reprezentant al antreprenorului, în aceeași modalitate, prin intermediari, funcționarilor primăriei, Iordan Răzvan Mihai și Toma Dan.
 
În cursul anului 2010, în contextul efectuării unor lucrări de construcţii la un imobil compus din parter și 3 etaje, pentru recepția lucrărilor efectuate, Toma Dan, la acel moment director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție,  a pretins 15.000 euro, de la administratorului firmei de construcţii. În perioada imediat următoare, omul de afaceri i-a remis funcționarului primăriei, Toma Dan, prin intermediar, suma de 15.000 euro, în scopul întocmirii și semnării procesului verbal de recepţie a lucrării de construcție.
 
 
Inculpaţilor Iordan Răzvan Mihai şi Toma Dan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 7 august 2015, inculpaţii IORDAN RĂZVAN-MIHAI  şi TOMA DAN urmează a fi prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.             
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii